De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlniri şi activităţi cu tinerii din Parohia Părău, județul Brașov
În lunile septembrie și octombrie, Așezământul bisericesc „Moștenire părăiană”, aflat în apropierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Părău, Protopopiatul Făgăraș, județul Brașov, a găzduit mai multe întâlniri ale tinerilor ortodocși din localitate.
La invitația preotului Laurențiu Urian din Parohia Părău, 17 tineri din localitate au participat, pe 28 septembrie, 6 și 27 octombrie, la cursul de formare intitulat „Vindecarea traumei”. Acesta a fost susținut de Mihaela Ghițiu, profesor de religie la Colegiul Național „Ion Neculce” din București, publicist, autor de manuale, articole, eseuri, întâlniri destinate tinerilor şi care a susținut de-a lungul timpului programe de formare în mai multe eparhii din Patriarhia Română.
Întâlnirile au fost dedicate atât celor mici, cât şi liceenilor, studenţilor sau absolvenţilor de cursuri universitare. Au fost abordate teme precum „Cum facem față dependențelor?”, „Cum pot fi vindecate rănile din sufletul nostru?”, „Dacă Dumnezeu ne iubește, atunci de ce suferim?” sau „Ce este iertarea”.
„Exemple concrete din viața adolescenților aflați în momente de impas au fost analizate minuțios, iar soluțiile care s-au găsit au căpătat valoare de paradigmă pentru toți cei care, pe parcursul vieții, se vor afla în situații similare. Circumstanțe fără ieșire și-au aflat rezolvarea prin recurs la cuvântul biblic și la învățăturile Sfinților Părinți. Răspunsurile pe care le oferă psihologia, coroborate cu cele patristice, au constituit soluții pentru tinerii aflați în situații critice cauzate de boală, tensiuni familiale, probleme de serviciu, accidente etc. S-a subliniat faptul că deznădejdea și sinuciderea nu sunt niciodată soluții pentru un tânăr aflat la răscruce de drumuri. Tinerii prezenți au alcătuit un grup pe o rețea de socializare pentru a fi în legătură rapidă unii cu alții”, ne-a spus pr. Laurențiu Urian.
Sâmbătă, 2 noiembrie, a avut loc o nouă întâlnire așteptată de tineri. Bogdan Bucelea, student la Facultatea de Medicină, a susținut un curs de prim ajutor, cu privire la intervenția în caz de accident vascular cerebral, infarct, stop cardio-respirator, înec, intoxicație cu gaze etc. Având în vedere că recunoașterea simptomelor și intervenția promptă în astfel de situații pot face diferența între viață și moarte, s-a considerat necesar ca tinerii să cunoască aceste aspecte. La sfârșitul lunii noiembrie, pentru tinerii din Părău va fi organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din țară, timp de două zile.