În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Integrarea tinerilor din Orăștie în viața Bisericii
Două lucruri esențial-identitare marchează existența omului: nevoia de transcendență și libertatea. Ambele implică ființa umană în spiritual. În această ecuație se încadrează tot efortul educativ al Bisericii, care sădește, prin mijloacele sale, în tânăr ideea de împlinire. De dragoste care, asemenea iubirii lui Hristos, poate fi răstignită, pogorâtă la iad, dar mai ales înviată. Tot înțelesul adânc al acestui mod de integrare a tinerilor în viața și misiunea Bisericii l-am identificat și în efortul educativ al slujirii preoților din Protopopiatul Orăștie, Episcopia Devei și Hunedoarei.
„ Adevărata fericire stă în lucrurile mărunte care ne taie respiraţia. Care ne fac să apreciem oamenii din jurul nostru şi lucrurile care ne învaţă să ne bucurăm, ceea ce contează cu adevărat. Cu toţii suntem ocupaţi să alergăm după fericire. Deşi ne-o dorim cu ardoare, facem totul pentru a o îndepărta. Paradoxal, nu? Este ca şi cum ai ateriza în nisipul mişcător. Cu cât te agiţi mai tare, cu atât mai rău te afunzi. Fericirea cere timp, simplitate şi aşteptare, pentru a ţi se aşeza pe umăr şi a te urma în viaţă.”
În aceste cuvinte simple, descoperite de noi pe blogul Mariei Ianolia, o tânără care, cu siguranță, tânjește și ea după acea dragoste răstignită, pogorâtă la iad, dar mai ales înviată, se regăsesc toate visurile și speranțele unei întregi generații.
Da, adevărata fericire, care este transcendență și libertate, poate fi atinsă. Pentru aceasta, Biserica se străduieşte să îndepărteze din viața tinerilor paradoxul care face fericirea, pentru unii, intangibilă.
Copiii Bisericii
Părintele Ionel Scânteie este preot la Parohia „Sfântul Nicolae” din Orăștie, și „lucrător de tineret”, cum este cunoscut în urbe. Sfinția sa s-a implicat în proiectul lansat de Patriarhia Română „Alege școala!”, desfășurat în Protopopiatul Orăștie, prin care se urmărește prevenția abandonului școlar.
„Am avut un prim grup-țintă de 25 de copii, cu care ne-am întâlnit și încă ne întâlnim săptămânal. O a doua grupă, alcătuită din 19 copii de etnie rromă, este inclusă în programul «A două șansă». Acești copii au beneficiat și de o bursă de 300 lei lunar și au participat la aceleași activități ca și prima grupă. Proiectul s-a încheiat în octombrie anul trecut, dar noi continuăm întâlnirile cu elevii. Cei mai mulți dintre acești copii au fost la limita abandonului școlar. Astăzi, majoritatea dintre ei sunt apropiați Bisericii, participă la slujbe și la activitățile parohiilor, ca de pidă «Marșul pentru viață», desfășurat în primăvară, sau atelierele de confecționat mărțișoare. Prin valorificarea acestor obiecte, s-au strâns bani care au fost donați unei fetițe din oraș care suferă de leucemie”, ne-a mărturisit părintele Scânteie.
Dar grija pentru tinerii din Orăștie nu se rezumă doar la proiectele menționate mai sus, ci se regășește și în multe alte activități cu caracter catehetic, precum conferințe pe tema postului, ieșiri în aer liber, întreceri sportive, participare la corul parohiei, tabăra la Batiz (de care beneficiază 17 copii proveniți din medii sărace, cu rezultate bune la învățătură), acordarea bursei „Dr. Ioan Mihu”, în valoare de 150 lei lunar, unui număr de patru sau cinci elevi cu situație financiară precară, dar silitori, bursă asigurată din contribuția preoților din protopopiat și de o familie filantropică etc.
Marele câștig al acestei activități este, „pe lângă îndepărtarea tentației abandonului școlar, dobândirea atașamentului copiilor față de Biserică, față de Hristos”, ne menționează părintele Scânteie.
Vara pe roți
La rându-i, părintele Alexandru Oltean, din Parohia Orăștie II, ne vorbește despre o altă latură a muncii cu tinerii: timpul recreativ. O încercare și o propunere deopotrivă pentru copii și preoți de a face mișcare. „Astfel am inițiat o campanie pe internet intitulată «Pune-ți vara pe roți și ai să vezi ce poți!» sau, pe scurt, «Vara pe roți». Adică, mișcare cu bicicleta. Ne gândim să facem și materiale promoționale pe această idee, ca să răspândim mai ușor inițiativa, care oricum a prins în rândul multor tineri. Deși la început nu i-am atras decât pe cei care veneau regulat la biserică, pe parcurs ne-au urmat și alții. Faptul că tinerii ies în natură, că fac mișcare îi ține departe de alte preocupări nefolositoare”, ne spune părintele Oltean.
O altă activitate în care s-a implicat sfinția sa este cea a proiecției filmelor difuzate de TRINITAS TV. „Aceste documentare le prezentăm în școli, împreună cu profesorul de religie, vinerea după cursuri, la două săptămâni o dată, sau la parohie”, ne mai mărturisește acesta.
Slujire responsabilă
De la părintele Călin Mihuț, protopopul Protoieriei Orăștie și paroh al catedralei din oraș, am aflat și alte lucruri care completează imaginea efortului Bisericii de a-i face pe tinerii de aici să trăiască în transcendență și libertate: finanțarea „Mesei bucuriei” pentru șapte copii din familii defavorizate; organizarea colectelor de alimente între parohii, pentru familiile sărmane sau monoparentale, persoane cu dizabilități etc., acțiuni care, de altfel, se desfășoară în întreaga episcopie. Și tot de la sfinția sa am înțeles și de ce Biserica se face parte în această luptă cu paradoxul fericirii despre care vorbea Maria Ianolia. „Orăștie are circa 16.000 de locuitori, din care vreo 3.000 sunt plecați. Din cei rămași, doar aproximativ 2.000 au locuri de muncă. Cei mai mulți sunt șomeri și pensionari”, ne mărturisește sfinția sa. Înțelegem astfel adevărata realitate în care trăiesc și se formează cei mai mulți dintre copiii zonei. Și, poate de aceea, editarea foii pastorale a protopopiatului, „Ambrosius”, cu apariție săptămânală și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Gurie, este, pe drept, considerată nu numai un îndrumător prin cuvântul scris, complementar predicii din amvon, ci și un mijloc de comunicare intercomunională, prin care dragostea și lucrarea Bisericii zidesc trainic în sufletele tinerilor. „A ajuns la numărul 232. Este o foaie asimilată de credincioși, și prin care trăiesc. «Ambrosius» este o jertfă, având în vedere că apare de cinci ani, fără întrerupere, cu aportul financiar al unor credincioși. Ea întregește într-un fel rolul și slujirea noastră, a Centrului «Preot Ioan Sabău», al cărui spațiu a servit desfășurării activităților cu tinerii, apoi ca after-school, a proiectului «Hristos împărtășit copiilor» sau a proiectului DAR - Dăruiește, Ajută, Respectă - cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!”, ne spune părintele protopop.
A investi în oameni, în Protopopiatul Orăștie, înseamnă dragoste care, asemenea iubirii lui Hristos, poate fi răstignită, pogorâtă la iad, dar mai ales înviată!