Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Întrunire a clericilor de pe Valea Almăjului la Caransebeș
La Centrul eparhial din Caransebeș s-a desfășurat marți, 16 mai, cea de-a doua întrunire cu o parte din preoții Eparhiei Banatului Montan, eveniment ce face parte din programul eparhial „Slujire și iconomie”, derulat de Episcopia Caransebeșului pe parcursul anului 2023.
Proiectul vizează întâlnirea tuturor preoților din eparhie cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, dar și cu părinții consilieri, inspectori și protopopi, pentru a dinamiza misiunea în toate comunitățile din această zonă.
Dacă prima întâlnire a fost cu preoții ce formează Cercul pastoral-misionar Oravița, săptămâna aceasta, clericii din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului, au venit în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” să audieze două referate ce au atins teme legate de Anul omagial, respectiv Anul comemorativ, și să discute punctual despre mai multe probleme pe care le întâlnesc în misiunea lor.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de către un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. În continuare, părintele Iosif Buzangia de la Parohia Pârvova a susținut un referat pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, intitulat „Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii. Despre respectul datorat persoanelor în vârstă în literatura patristică”.
De asemenea, părintele Mihai Zaharia de la Parohia Prigor a prezentat referatul cu tema „Importanța cântului liturgic potrivit Sfintei Tradiții ortodoxe. Chipuri de imnografi creștini: Sfântul Roman Melodul (sec. VI-VII), imnograf al Bisericii Ortodoxe”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
După prezentarea referatelor au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.
În a doua parte, fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, după care au fost prezentate mai multe comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.