Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întrunire a preoţilor de spitale din judeţul Prahova
La Spitalul Municipal Câmpina a avut loc ieri, 4 septembrie, a XI-a sesiune a Cercului pastoral „Speranţă şi vindecare“, din care fac parte preoţii de caritate din spitalele şi aşezămintele medicale ale judeţului Prahova. Tema întâlnirii a fost „Taina Sfintei Spovedanii - renaşterea la viaţă în Hristos“.
La întrunirea găzduită de Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din cadrul spitalului au participat: părintele Costică Dumitru, protoiereul Protopopiatului Câmpina, părintele Horia Prioteasa, coordonatorul preoţilor din spitale din Arhiepiscopia Bucureştilor, părintele Petru Moga, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Câmpina, şi 10 preoţi de caritate din spitalele judeţului Prahova. Părintele Ionuţ Butoiu de la Spitalul Municipal Câmpina a prezentat un referat cu tema „Taina Sfintei Spovedanii - renaşterea la viaţă în Hristos“. În cadrul întâlnirii, părintele Petru Moga a vorbit despre lucrarea specifică a preotului de caritate, care se diferenţiază de cea a preotului care slujeşte în parohie. Părintele a arătat că Spovedania preotului de caritate din spital trebuie să aibă în vedere tămăduirea medicală a credinciosului, dar şi tămăduirea lui sufletească sau duhovnicească. Tămăduirea medicală poate veni uneori şi prin simpla ascultare a penitentului bolnav, iar tămăduirea sufletească este lucrarea specifică a Tainei Spovedaniei care trebuie săvârşită cu mult tact pastoral pentru a întrema sufleteşte omul bolnav.
„Este pentru prima dată când am fost chemat să vorbesc la un cerc pastoral al preoţilor de caritate. Poate nu aş fi ştiut niciodată de greutatea slujirii preotului din spital dacă nu aş fi trecut şi eu, ca şi alţi colegi de-ai mei, prin situaţia de a spovedi şi împărtăşi bolnavi pe patul de spital. Susţin întâlnirile mai dese între preoţii de caritate şi cei din parohii pentru a ne ajuta unii pe alţii, iar noi, cei care slujim în parohii, putem afla de la colegii din spitale în ce situaţii ajung credincioşii noştri când sunt bolnavi, în unităţile spitaliceşti, şi ne-ar motiva să ne îngrijim mai mult de ei, să îi educăm mai bine ca să fie pregătiţi duhovniceşte în faţa suferinţei“, ne-a spus părintele Petru Moga. „În judeţul Prahova sunt 10 preoţi de caritate în unităţi spitaliceşti, unde îşi desfăşoară activitatea săvârşind Sfânta Liturghie şi celelalte Taine ale Bisericii în funcţie de nevoile credincioşilor. Aceştia slujesc în condiţii deosebite, unii au capele interioare, alţii slujesc pe holuri amenajate sau în amfiteatre din spitale, dar avem şi cazuri fericite când pot sluji în biserici propriu-zise, cum este şi cazul de aici, de la Spitalul Municipal Câmpina. Preoţii de caritate din spitale din Prahova se întâlnesc de două ori pe an în cadrul Cercului pastoral «Speranţă şi vindecare», iar în ceea ce priveşte cercurile pastorale organizate de protoieriile prahovene, aceştia sunt prezenţi şi se implică în activitatea acestora“, ne-a spus părintele Horia Prioteasa.
În cadrul cercului pastoral, preoţii de caritate au prezentat diferite aspecte şi experienţe din slujirea lor în spitale, căutând să găsească cele mai bune metode pastorale pentru a răspunde nevoilor credincioşilor bolnavi.