De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întrunire interortodoxă în insula Cipru
Reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe participă în perioada 9-16 mai la o întâlnire pregătitoare a celei de-a 11-a Adunări Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor, programată între 31 august şi 8 septembrie la Karlsruhe, în Germania. La evenimentul din Cipru participă 52 de delegaţi din 20 de Biserici Ortodoxe şi Orientale, membre în CMB, se arată într-un comunicat de presă publicat pe oikoumene.org. Patriarhia Română este reprezentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal coordonator al Sectorului relaţii bisericeşti şi interreligioase, şi drd. Mihai Comănoiu.
În cuvântul de deschidere rostit în Paralimni, Cipru, pr. prof. dr. Ioan Sauca, secretar general interimar al CMB, a amintit cât este de important ca reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe să se întâlnească în prealabil pentru a avea „o viziune ortodoxă comună” la Adunarea CMB ce urmează: „Ne rugăm, studiem, discutăm şi reflectăm la tema principală a Adunării, «Dragostea lui Hristos mişcă lumea spre reconciliere şi unitate», dintr-o perspectivă ortodoxă. Discuţiile se concentrează, de asemenea, în jurul provocărilor globale actuale şi asupra modului în care agenda ortodoxă a celei de-a 11-a Adunări Generale a CMB poate menţine dialogul deschis”.
Comisarul prezidenţial cipriot Photis Photiou a rostit un cuvânt de bun-venit şi a mulţumit reprezentanţilor CMB pentru că oferă „o platformă deschisă” pentru dialog şi ascultare reciprocă.
Luni, 9 mai, Mitropolitul Vasilios de Constantia şi Famagusta, gazda întrunirii, din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului, i-a condus pe delegaţi în biserica mănăstirii închinate Maicii Domnului din Agia Napa, monument istoric de secol 16.
Cea de-a 11-a Adunare Generală a CMB, care va avea loc în luna septembrie în Germania, reprezintă întoarcerea celui mai important organism al forului pe continentul european după 54 de ani, precedenta fiind a 4-a Adunare Generală, de la Uppsala, Suedia, din 1968.