„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, 29 martie, în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr
Întrunirea Consiliului Național ASCOR la Mănăstirea Oașa, judeţul Alba
În perioada 12-16 februarie, la Mănăstirea Oașa, s-a desfășurat întrunirea Consiliului Național al Asociaţiei Studenţilor Creştin- Ortodocşi Români (ASCOR). Evenimentul, derulat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a reunit reprezentanții organizației studențești din toată țara și din Chișinău (Republica Moldova).
Întâlnirea a inclus discuții referitoare la bilanțul activităților locale de impact, stabilirea vicepreședinților ASCOR la nivel național, organizarea campaniei naționale de donare de sânge din luna martie, stabilirea următoarelor activități cu impact național, bazate pe tematica Anului omagial și a Anului comemorativ 2025, organizarea unei tabere naționale dedicate Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria, precum și la Caravana ASCOR.
Conform Arhiepisopiei Alba Iuliei, vineri, 14 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a întâlnit cu cei peste 200 de reprezentanți ai filialelor ASCOR din întreaga țară, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” de la Oașa. Ierarhul a evidențiat importanța valorilor tradiționale autentice care definesc tezaurul credinței ortodoxe strămoșești.
„Întâlnindu-mă astăzi cu reprezentanţii ASCOR din toată ţara, le-am vorbit despre importanţa şi frumuseţea credinţei ortodoxe pe plaiurile mirificului spaţiu românesc de la Carpaţi şi Dunăre şi de la fereastra Mării Negre. Identitatea noastră naţională se identifică până azi cu tezaurul spiritualităţii ortodoxe pe care l-am primit ca pe o sfântă moştenire de la înaintaşii noştri care au trăit profund în duhul legii strămoşeşti. În această societate secularizată şi marcată de diminuarea valorilor morale, avem nevoie de autentice paradigme de vieţuire sfântă. Pentru a rămâne pe mai departe în matca Bisericii noastre apostolice, trebuie să luăm aminte la pilda sfinţilor autohtoni, care au păzit neştirbită credinţa mântuitoare. În felul acesta noi ne putem împodobi cu virtuţile lor şi, totodată, putem mărturisi cu demnitate Evanghelia lui Hristos”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Irineu.
Cu acest prilej, Mihai Paraschiv, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române și responsabil cu activitățile de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret, i-a oferit lui Alexandru Graur, președintele ASCOR Alba Iulia, Diploma Anului Centenar al Patriarhiei Române. Distincția a fost oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru activitatea intensă și rodnică desfășurată de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români - Filiala Alba Iulia, în apărarea credinței ortodoxe și în promovarea culturii și spiritualității românești, pe parcursul celor trei decenii de existență.
Lucrările Consiliului Național s-au încheiat duminică, 16 februarie, cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie.
Printre activitățile și evenimentele care s-au stabilit pentru anul în curs se află: tabără la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în cinstea Sfântului Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus și a Sfântului Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop; tabără dedicată Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea în Arhiepiscopia Aradului; tabără la Mănăstirea Lainici pentru a-i cinsti pe Sfinții Cuvioși Mucenici Gherasim de la Tismana și Visarion de la Lainici; evenimente dedicate sărbătoririi și cunoașterii Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova; pelerinaj în Transilvania, intitulat „Pe urmele Sfinților nou-canonizați”; tabără dedicată Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria, la Mănăstirea Sihăstria; campanii de donare de sânge; Caravana ASCOR, ediția a V-a, cu titlul „Cum pot eu ca tânăr să mărturisesc credința?”.