În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Întrunirea forurilor eparhiale la Buzău şi Galaţi
În zilele de 7 şi 8 februarie s-au desfăşurat la Buzău lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, sub preşedinţia IPS Arhiepiscop Ciprian.
„Acum, la momentul de bilanţ al activităţilor desfăşurate anul trecut, personal mă declar mulţumit şi dau slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat cu multe împliniri, chiar mai multe decât îmi propusesem în momentul în care am venit. Am văzut cum unele activităţi dădeau naştere altora, încât, spre sfârşitul anului, când s-au întocmit rapoartele care s-au citit, m-am minunat că noi am fost persoanele implicate în aceste activităţi. Desigur, este o percepţie subiectivă. Întotdeauna ni se pare că nu am făcut suficient, ne-am dori să facem şi mai mult, dar, de fiecare dată, trebuie să ne raportăm la realităţi. Nu putem să rămânem doar aşa, într-o zonă a idealului, ci tot ceea ce ne-am propus trebuie să fie în concordanţă şi cu posibilităţile de realizare“, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian.
De asemenea, în zilele de 7 şi 8 februarie, s-au desfăşurat la Galaţi lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sub preşedinţia IPS Arhiepiscop Casian. În cadrul lucrărilor, responsabilii sectoarelor din Administraţia eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul trecut, la nivelul fiecărei subunităţi. De asemenea, au fost analizate principalele proiecte cultural-patrimoniale pe care Eparhia Dunării de Jos le desfăşoară în prezent şi s-a insistat pe aspectele financiar-contabile de la nivelul Centrului eparhial şi al subunităţilor.
În partea a doua a şedinţei au fost analizate propunerile de proiecte şi programe cu privire la buna desfăşurare şi eficientizare a activităţilor specifice, în contextul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi al Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. (Dragoş Olteanu, pr. Gabriel Molocea)