Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întrunirea membrilor CAR a Arhiepiscopiei Bucureștilor
Membrii Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor s-au întrunit ieri, 28 februarie 2019, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala „Colloquium” din Palatul Patriarhiei. La eveniment au fost prezenţi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, membri ai Adunării Generale a CAR, precum şi reprezentanţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului şi ai Episcopiei Giurgiului.
În cadrul întrunirii, părintele Gheorghe Zaharia, preşedintele Adunării Generale a CAR, a prezentat un raport-sinteză privitor la întreaga activitate desfăşurată în anul 2018, precum şi rezultatul verificărilor efectuate de Comisia de Cenzori și de Comisia de Audit. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a felicitat conducerea Adunării Generale a CAR pentru ajutorul oferit membrilor ei. „Cei mai numeroşi membri ai Asociaţiei Generale a CAR provin din Arhiepiscopia Bucureştilor, 1.309 la număr, aceştia fiind urmaţi de membrii Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, 418 la număr, şi de Episcopia Giurgiului, cu 167 de membri. Sunt paşi importanţi care s-au făcut în aceşti ani, paşi pe care conducerea CAR doreşte să-i facă în continuare. Noi vă mulţumim pentru această dorinţă de a-i ajuta pe cei care sunt membri ai Casei de Ajutor Reciproc, mai ales în situaţii delicate prin care uneori ei trec, aşa cum este cazul unei spitalizări, al unui deces, dar şi al unei bucurii, cum este momentul naşterii unui prunc”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, în cadrul întrunirii s-au făcut propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului de ajutorare, cei prezenţi votând ca ajutorul pentru naştere să fie de 500 de lei. Până anul trecut, CAR oferea suma de 300 de lei familiilor cu nou-născuţi. „Ne-am străduit de-a lungul anilor să punem această instituţie la un loc de cinste şi cred că am reuşit acest lucru printr-o activitate intensă. Am căutat de fiecare dată să aducem câte o îmbunătăţire acestei instituţii, care să vină în avantajul membrilor CAR. Astfel, de câţiva ani s-au redus mult dobânzile la împrumuturi şi în acelaşi timp am ridicat plafonul de împrumut pentru ca membrii să se bucure de posibilitatea de a primi ajutor prin aceste împrumuturi. CAR-ul vine în sprijinul membrilor şi pe o altă linie. Este vorba de ajutorul în situaţii mai dificile ale vieţii, şi mă refer aici la cei care au în familii nou-născuţi, dar şi la cei care necesită spitalizare. Totodată, oferim şi ajutoare pentru deces. Aşadar, instituţia aceasta încearcă să vină în ajutorul membrilor pe toate planurile”, ne-a declarat pr. Gheorghe Zaharia, preşedintele Adunării Generale a CAR.
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a apreciat activitatea ascendentă a CAR din ultimii ani, încurajând susţinerea asociaţiei. „A fi membru CAR reprezintă atât un avantaj personal, direct, prin facilităţile care sunt acordate în obţinerea unui împrumut, precum şi o faptă creştinească, deoarece prin contribuţia noastră venim în ajutorul semenilor care beneficiază de ajutorul acestei instituţii”, a precizat ierarhul. Conform statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, casele de ajutor reciproc ale clerului şi salariaţilor bisericeşti din eparhii au ca scop acordarea de împrumuturi şi ajutorarea membrilor lor, la cererea acestora, iar activitatea caselor de ajutor se desfășoară potrivit propriului regulament.