La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întrunirea Permanenţei Consiliului Eparhial în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a prezidat întâlnirea Permanenţei Consiliului Eparhial, de analiză retrospectivă pe semestrul I al anului 2011.
În deschiderea lucrărilor, chiriarhul locului a vorbit despre importanţa rugăciunii personale, a poruncilor Sfintei Evanghelii, precum şi a învăţăturilor Sfinţilor Părinţi în viaţa duhovnicească a slujitorilor, dar şi în activitatea acestora la parohii. De asemenea, au fost semnalate şi diverse aspecte punctuale de ordin liturgic, pastoral, misionar, educaţional şi filantropic ce au caracterizat activitatea parohiilor şi a mănăstirilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos în primul semestru al acestui an. La această întrunire au fost prezentate criteriile de desfăşurare a colectei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar protoiereii au primit întreaga documentaţie şi chitanţierele speciale pentru înregistrarea donaţiilor oferite de preoţi şi credincioşi în parohiile şi mănăstirile Eparhiei Dunării de Jos. În cadrul şedinţei a fost prezentat modul de aducere la îndeplinire de către subunităţi a proiectelor sinodale şi eparhiale în prima jumătate a anului 2011. Permanenţa Consiliului Eparhial a analizat problemele cu care se confruntă unele parohii din punct de vedere pastoral şi economic-financiar. Totodată, Centrul Eparhial va sprijini salariile preoţilor care se confruntă cu probleme economice, atenţia îndreptându-se către 10 parohii, majoritatea având şantiere în lucru, aceste ajutoare urmând a fi oferite din fondul pastoral eparhial "Păstorul cel Bun şi Milostiv". A fost înfiinţat şi fondul "Tinereţe şi credinţă", pentru oferirea de burse elevilor şi tinerilor cu rezultate foarte bune la învăţătură şi activităţilor din viaţa parohială.