De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întrunirea preoţilor din Protoieria Craiova Sud
Peste 100 de preoţi din Protoieria Craiova Sud s-au reunit joi, 4 noiembrie, în cadrul conferinţei pastoral-misionare de toamnă cu tema "2010 - Anul Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române". Evenimentul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova.
Conferinţa a avut loc în sala de festivităţi a căminului preoţesc "Renaşterea" şi a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În prima parte a manifestării, părintele Florin Ionescu, de la Parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Craiova, a prezentat un referat despre contextul istoric şi religios al recunoaşterii oficiale a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. "Autocefalia se extinde şi la credincioşii din diaspora" În partea a doua a conferinţei au avut loc mai multe luări de cuvânt şi discuţii pe marginea temei prezentate. S-a vorbit despre mucenicii şi martirii care s-au jertfit pentru Biserică încă din primele secole ale creştinismului, despre rolul episcopului Melchisedec Ştefănescu în demersurile făcute la Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol pentru recunoaşterea independenţei BOR, subliniindu-se faptul că autocefalia a fost fructul unei Biserici capabile să-şi gestioneze singură problemele, o Biserică statornică în credinţă, învăţătură şi organizare. În cuvântul rostit, IPS Irineu a subliniat, printre altele, că Autocefalia BOR se extinde şi la ortodocşii români din diaspora. "Avem obligaţii faţă de credincioşii din Oltenia, Ardeal sau Moldova care trăiesc în ţări precum Italia, Spania, Franţa, pentru că ei sunt tot fiii Bisericii noastre. Avem obligaţii şi faţă de credincioşii români din Valea Timocului, din Banatul Sârbesc, din Basarabia, Bucovina şi de peste tot. Pe de altă parte, noi nu rupem legăturile canonice, de cult şi dogmatice cu celelalte Biserici ortodoxe surori, ci suntem în armonie şi comuniune cu ele. Trebuie să facem din ortodoxie coloana care ne ridică şi care se conjugă cu identitatea naţională, pentru că strămoşii noştri, când ziceau român, ziceau ortodox", a spus IPS Irineu. De asemenea, Mitropolitul Olteniei a precizat că autocefalia este produsul jertfelniciei, al sângelui vărsat pentru credinţă, pentru Hristos şi Biserică. La finalul întâlnirii, părintele protoiereu Florin Bonea a anunţat locul şi data cercurilor pastorale şi i-a prezentat pe nou-hirotoniţii slujitori din Protoieria Craiova Sud.