Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întrunirea profesorilor de religie din judeţul Timiş
În sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc vineri, 21 februarie, întâlnirea profesorilor de religie din cuprinsul judeţului Timiş. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa pr. consilier Sorin Lungoci, de la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Întâlnirea a făcut parte din seria consfătuirilor anuale ale profesorilor de religie din Timiş, în cadrul cărora sunt dezbătute mai multe aspecte privind buna desfăşurare a orei de religie. Cu acest prilej, au fost prezentate informaţii privind olimpiadele şi concursurile şcolare, precum şi activităţile extracurriculare programate pentru semestrul al II-lea. În acest context, a fost constituită Comisia pentru activităţile dedicate Anului omagial al Spovedaniei şi Împărtăşaniei, dar şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. „Pe ordinea de zi am avut ca discuţii rapoartele prezentate de către responsabilii de cerc şi de metodişti asupra activităţilor derulate în primul semestru şcolar, precum şi prezentarea graficului pentru perioada următoare a activităţilor şi concursurilor desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei. Totodată, am avut în vedere stabilirea inspecţiilor ce urmează a se derula pentru obţinerea gradelor didactice, precum şi activităţile metodice derulate în acest semestru. Ca punct important pe care l-am introdus pe ordinea de zi a acestor consfătuiri a fost iniţierea în fiecare şcoală a unui panou dedicat Anului omagial, în cadrul căruia atât elevii, cât şi profesorii vor avea ocazia să prezinte activităţile ce s-au derulat sau ce urmează a se derula referitor la acest An omagial. Întâlnirile cu profesorii de religie au loc în fiecare lună, atât la nivel de liceu, cât şi de gimnaziu, iar o noutate pe care noi am introdus-o a fost şi cea dedicată şcolilor speciale, unde avem un responsabil de cerc care se ocupă de profesorii şi elevii de la aceste unităţi de învăţământ. Prin aceste întâlniri încercăm să aducem în atenţie noutăţile didactice, pedagogice şi să îndrumăm profesorii spre a împărtăşi între ei experienţele şi metodele didactice folosite la clasă“, a menţionat prof. Daniela Buzatu, inspector de religie.
Intensificarea colaborării profesorilor de religie cu parohiile
Un subiect important al consfătuirii a fost intensificarea colaborării profesorilor de religie cu preoţii eparhiei, în vederea stabilirii unui plan comun de activităţi cu elevii. Printre activităţile propuse se numără participarea elevilor la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în duminici şi la marile sărbători, pelerinaje la mănăstiri şi tabere de creaţie, cercuri literare şi de pictură, precum şi activităţi de voluntariat. „În cadrul consfătuirii cu profesorii de religie am scos în evidenţă nevoia de participare şi conlucrare a profesorilor cu preoţii de la parohiile din zonă, prin realizarea de parteneriate educaţionale între şcoală şi parohie. Anul acesta fiind dedicat Sfintei Spovedanii şi Sfintei Împărtăşanii, aceştia vor avea posibilitatea să colaboreze în vederea pregătirii elevilor pentru participarea la concursul organizat de Patriarhia Română, intitulat «Sfânta Euharistie, lumina vieţii creştine», dar şi la concursurile organizate la nivel local de Arhiepiscopia Timişoarei împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş“, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al eparhiei.