Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Întrunirea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei la Reședința Patriarhală
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a reunit vineri, 29 septembrie 2023, în sesiune de lucru, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. La întâlnirea prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au participat ierarhi din eparhiile sufragane acestei mitropolii. Ordinea de zi a cuprins atât prezentarea unor texte liturgice în vederea aprobării lor, unele însoțind o propunere de canonizare, cât și subiecte de ordin administrativ.
După rostirea rugăciunii de început și constatarea cvorumului statutar, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschise lucrările Sinodului mitropolitan, prezentând temele ordinii de zi.
„Această ședință este o ocazie binevenită de a definitiva textele liturgice a trei sfinți deosebiți. Mai întâi, este vorba de Sinaxarul, Vecernia, Litia și Utrenia Cuviosului Macarie Protopsaltul și înscrierea acestuia în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că anul acesta este și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Al doilea set de texte se referă la Sinaxarul, Slujba, Paraclisul și Acatistul Sfântului Nicolae Cabasila, care este pomenit în fiecare an la 20 iunie și care a trecut la Domnul în anul 1392. Al treilea text este Acatistul Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza, pomeniți la 6 februarie. Aceste texte au fost trimise membrilor Sinodului mitropolitan, iar unele eparhii au făcut anumite observații și au propus unele îmbunătățiri. De asemenea, pe ordinea de zi mai avem solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a aproba modificarea statutului Schitului Văcăreștii Noi, din localitatea Lumina, județul Constanța, din schit de călugări în mănăstire de călugări”, a spus Preafericirea Sa.
Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență 10 eparhii: Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii. La acest sinod participă și ierarhii Episcopiei Daciei Felix și Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.