De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întrunirea Societăţii femeilor creştin ortodoxe
Marţi, 10 februarie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc adunarea generală a Societăţii femeilor creştin ortodoxe din Timişoara. Şedinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. La eveniment au participat membrele societăţii creştin ortodoxe, precum şi preoţi şi oameni de cultură din oraş.
În deschiderea întâlnirii a fost citit raportul de activitate pe anul trecut, fiind evidenţiate cele mai importante acţiuni desfăşurate de membrele societăţii în parteneriat cu mai multe parohii timişorene şi instituţii din oraş în sprijinul familiilor şi persoanelor nevoiaşe. De asemenea, a fost citit raportul financiar-contabil pe anul 2014 şi proiectul programului de activităţi pentru anul în curs. Un punct important pe ordinea de zi a lucrărilor a fost alegerea unui nou comitet director, întrucât prof. Doina Seracin, preşedintele filialei timişorene, s-a retras din conducerea acesteia, după 24 de ani de rodnică activitate. În urma consultărilor, a fost aleasă la conducerea societăţii doamna Adriana Hampu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a înmânat o diplomă de onoare doamnei prof. Doina Seracin, în semn de apreciere pentru eforturile depuse de-a lungul anilor în slujba Bisericii şi a semenilor.
„Mângâiere pentru cei suferinzi“
În final, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de folos celor prezenţi, evidenţiind importanţa implicării mirenilor în activităţile Bisericii, atât pe plan social-filantropic, cât şi spiritual-duhovnicesc, pentru a aduce împreună bucurie, pace şi mângâiere semenilor suferinzi. Evenimentul a constituit prima întâlnire a membrelor societăţii cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, de la instalarea sa în demnitatea de Întâistătător al Bisericii bănăţene. „Am găsit o comunitate responsabilă, o comunitate cu dragoste de muncă şi cu dragoste faţă de aproapele. Am făcut câteva planuri duhovniceşti împreună şi nădăjduiesc că, alături de preoţi, şi partea mirenilor se va implica tot mai mult în viaţa Bisericii. Am rămas impresionat de calitatea umană a acestei societăţi şi am convingerea că toate credincioasele, membre ale acestei societăţi, sunt conduse de un singur dor, acela de a lucra în Via Domnului, în Biserică. Rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să putem colabora cât mai bine şi fructuos pentru a aduce mângâiere acolo unde există o lacrimă pe obraz. Direcţiile de lucru sunt atât pe linie caritativă, în sensul de a ajuta material o familie în necaz, dar şi pe linie spirituală, duhovnicească, prin promovarea valorilor creştine şi româneşti în societate“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan. Membrele Societăţii femeilor creştin ortodoxe din Timişoara desfăşoară o frumoasă şi pilduitoare activitate de slujire a Bisericii şi a semenilor. Această activitate se concretizează prin participarea la sfintele slujbe în bisericile timişorene, dar şi prin activitatea corală pe care o desfăşoară. Sub aspect filantropic, activitatea acestora vizează ajutorarea persoanelor nevoiaşe, vizitarea vârstnicilor din spitale şi aziluri, a deţinuţilor din Penitenciarul Timişoara, a copiilor din Spitalul de Neuropsihiatrie din oraş, dar şi a bolnavilor de la spitalele speciale din Jebel şi Gătaia, judeţul Timiş.