Sâmbătă, 14 iunie 2025, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a avut loc vernisajul expoziției celei de‑a 14‑a ediții a Concursului Național „Icoana ortodoxă - lumina
Învățătură despre post, iertare și neagonisire, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava”-Catedrala Arhiepiscopală.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, iar în cadrul slujbei, arhidiaconul Petru Constantin Zîză a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suceava.
În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Alexandru Lungu de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni. Sfinția sa a tâlcuit înțelesul duhovnicesc al Evangheliei Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai, în cadrul căreia a fost adus în atenție cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos referitor la importanța iertării și a postului. A fost punctat rolul milosteniei și al rugăciunii în urcarea treptelor spre desăvârșire, mântuirea fiind cel mai de preț dar pe care Dumnezeu îl poate oferi oamenilor.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvânt și a amintit că pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturată exegeza la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, intitulată „Adame, unde ești?”.
În continuare, Arhipăstorul Sucevei și Rădăuților a prezentat Decalogul special alcătuit pentru această zi, ce îndeamnă la curățirea simțurilor, a minții și a inimii, la înfrânarea de a săvârși răul și la împlinirea voii lui Dumnezeu, care este binele, ca să pășim înăuntrul Raiului, ale cărui porți ne-au fost redeschise prin Taina Sfântului Botez, o sinteză a învățăturii Sfintei Scripturi în Duminica a patra a Triodului, care prin textul evanghelic rânduit spre lecturare în cadrul Sfintei Liturghii ne aduce aminte că rugăciunea, pentru a fi mult roditoare, trebuie însoțită de post, smerenie și iertarea celor care ne-au greșit.
De asemenea, printr-un alt Decalog, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a reiterat câteva dintre reperele unui post folositor sufletește, dar și trupește, pentru a ne îmbrăca din nou în haina țesută din lumina harului primit în cristelniță și a ne face părtași ospățului bucuriei împreună cu Mântuitorul Hristos, la încheierea perioadei pregătitoare pentru post a Triodului, în care Sfinții Părinți au hotărât să se facă amintire despre nepostirea, cu voia și cu fapta, a lui Adam și a Evei și ieșirea lor din comuniunea cu Dumnezeu.