În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorită de peste 3.000 de credincioşi suceveni la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ de la Suceava, unde slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Şi anul acesta, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, credincioşii au primit Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă prin purtarea de grijă şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, slujba Învierii a fost oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe o scenă amenajată în imediata apropiere a locaşului. IPS Pimen a citit pastorala prilejuită de sărbătoarea Învierii, iar la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a sfinţit coşurile cu bucate ale credincioşilor.
În cursul zilei de luni, 13 aprilie 2015, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a participat la hramul Catedralei „Învierea Domnului“ din Fălticeni. Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar creştinii adunaţi în biserică au participat cu evlavie la slujbă şi au ascultat cu atenţie cuvântul de învăţătură. „Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos întrece orice bucurie. La această mare sărbătoare, ne simţim foarte aproape de Dumnezeu şi trăim bucuria faptului Învierii, cât şi prezenţa duhovnicească, reală, a Persoanei Mântuitorului Iisus Hristos cel înviat din morţi. «Fericiţi cei curaţi cu inima, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu»; cum Îl vedem pe Dumnezeu cu inima curată este o taină. Simţim prezenţa lui Dumnezeu, dar cuvintele sunt neputincioase“.
Catedrala din Fălticeni este o prezenţă impunătoare în centrul oraşului. Construcţia propriu-zisă a fost începută în anul 1990 şi a continuat etapizat. Lucrările ajunse în fază avansată vor culmina cu realizarea în mozaic a icoanei „Învierea Domnului“, ce va fi amplasată în absida faţadei de la intrare.
Hram şi la Biserica „Învierea Domnului“ din Dolhasca
Sărbătoarea Sfintelor Paşti a fost un prilej de înălţare duhovnicească şi pentru Biserica „Învierea Domnului“ din oraşul Dolhasca, judeţul Suceava. Marţi, 14 aprilie, această comunitate l-a avut în mijlocul ei pe IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a slujit Sfânta Liturghie în sobor arhieresc. Alături de credincioşii din oraş, veniţi în număr mare la biserică, au fost şi închinători din satele învecinate.
Slujba a fost oficiată în biserica mare şi a fost împodobită de răspunsurile date la strană de corala parohiei. Cuvântul de învăţătură al ierarhului a subliniat importanţa faptelor bune pentru îmbogăţirea noastră duhovnicească şi necesitatea participării continue la slujbele Bisericii.
La momentul specific al slujbei, părintele paroh Mihail Saftiuc împreună cu părintele coslujitor Ioan au primit crucea de iconom stavrofor. Toţi cei prezenţi la slujba arhierească au primit în dar cărţi de rugăciune şi de lectură duhovnicească. Spre final, enoriaşii, împreună cu soborul de preoţi, au rostit rugăciuni pentru pomenirea celor adormiţi şi au dat de pomană colaci şi ouă roşii, după tradiţia locală. Agapa creştină, oferită tuturor credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie, a finalizat ziua de hram la Dolhasca.