La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
IPS Arhiepiscop Irineu, la comemorarea de la Oarba de Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Oarba de Mureş, unde a luat parte la evenimentele comemorative prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la sângeroasa bătălie.
Lupta de la Oarba de Mureş este cea mai tragică pagină înscrisă de ostaşii români în cronica eroică a eliberării Transilvaniei şi a campaniei Armatei Romane spre vest, din cadrul celui de-al doilea război mondial. Aici, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba Parastasului pentru cei 11.000 de eroi căzuţi în câmp deschis pentru apărarea gliei strămoşeşti şi a credinţei milenare. Comemorările au început cu momentul în care s-a dat onorul către oficialităţi, apoi s-a intonat Imnul de Stat al României şi a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii neamului, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a veteranilor de război şi a invitaţilor. După ceremonia solemnă a depunerii de coroane la Monumentul eroilor de la Oarba de Mureş, a avut loc şi o defilare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, venit special de la Bucureşti.
În alocuţiunea sa, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Oasele eroilor noştri, căzuţi în aceste locuri, sunt pietre de temelie ale Ţării noastre. Iar acest monument al lor de la Oarba de Mureş este un Altar în faţa căruia stăm ca să le ascultăm şoaptele, să ne împrospătăm memoria jertfei lor şi să trimitem lui Dumnezeu cântările şi rugăciunile noastre pentru ei“.
Ierarhul a luat parte, apoi, la ceremoniile de la Târgu-Mureş, din Piaţa Victoriei, unde a fost decorat Drapelul de luptă al Brigăzii 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul“ din Târgu-Mureş. După alocuţiunile oficialităţilor a urmat defilarea Drapelului de luptă al brigăzii, au fost acordate distincţii militarilor acestei unităţi şi s-au evocat acţiunile de luptă desfăşurate de Armata României în zona oraşului Târgu-Mureş şi la Oarba de Mureş. IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii neamului, apoi a asistat la ceremonia depunerii de coroane şi la defilarea efectivelor şi a tehnicii militare.