În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
IPS Irineu, cetăţean de onoare al localităţii Leu
Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a vizitat marţi, 23 aprilie, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din localitatea doljeană Leu, care şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, după oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a primit titlul de cetăţean de onoare al localităţii.
Ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe s-a făcut prilej de sărbătoare pentru credincioşii din comuna doljeană Leu. Poziţionată pe linia Craiova - Coşoveni - Zănoaga, localitatea se numără printre cele mai mari aşezări rurale din judeţul Dolj, dispunând de patru lăcaşuri de închinare. Vizita IPS Irineu aici a fost prilejuită de hramul bisericii din Parohia Leu IV, păstorită de preotul Marian Mitrache.
După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a primit din partea oficialităţilor locale titlul cetăţean de onoare al comunei Leu. Cu acest prilej, pr. Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protoieriei Craiova Sud, a mulţumit Înalt Preasfinţiei Sale, în numele credincioşilor prezenţi, pentru prezenţă şi împreună-slujire.
La final, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor de faţă despre viaţa şi municenicii Sfântului Gheorghe, numit de Biserica Ortodoxă „purtătorul de biruinţă“, datorită curajului prin care a apărat dreapta credinţă. „Sfântul Gheorghe ne ajută întotdeauna ca să sporim în fapte bune, să avem o viaţă curată, pentru că el se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Credinţa lui este arzătoare, puternică, este fierbinte, nelăsându-se niciodată robită de lucrurile acestea pământeşti. Cu toate că slujea ca general şi se bucura de toate privilegiile unui demnitar al armatei romane, Sfântul Gheorghe nu a ezitat nici o clipă să-L urmeze pe Hristos până la moarte, preferând să moară decât să se lepede de credinţa creştină. Dacă ne întoarcem la viaţa noastră, putem vedea cu uşurinţă că de multe ori ne lepădăm. Dumnezeu ne cheamă la Sfânta Biserică, însă vrăjmaşul ne găseşte ceva de lucru în casă sau la câmp. Duminica de multe ori este zi frumoasă, dar nu pentru a merge la câmp, ci la biserică, aşa cum zice cântarea: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru dânsa» (Canonul Învierii)“, a spus Mitropolitul Olteniei. În acest context, IPS Irineu i-a sfătuit pe credincioşii prezenţi ca în zilele de duminici şi sărbători să vină la rugăciune în sfintele lăcaşuri pentru a aduce laudă şi mulţumire Părintelui Ceresc.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Parohia Leu IV a fost construită în anul 1810 pe locul unei mai vechi bisericuţe din lemn, figurând astăzi pe lista monumentelor istorice. În decursul timpului a trecut prin mai multe procese de restaurare şi reconsolidare, sub păstorirea pr. Mitrache fiind recondiţionate gardul împrejmuitor şi clopotniţa. Astăzi, din cauza degradării suferite, sfântul lăcaş necesită noi reparaţii, pictura interioară aflându-se într-un stadiu înaintat de degradare.