Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
IPS Irineu în dialog cu pictorii craioveni
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, s-a întâlnit marţi, 10 iulie, cu pictorii bisericeşti din judeţele Gorj şi Dolj. Întrunirea a avut loc în sala de festivităţi a Centrului social "Mitropolitul Firmilian" din Craiova.
Întâlnirea a avut ca scop realizarea unui bilanţ al activităţilor desfăşurate până în prezent şi stabilirea unor obiective clare în vederea îmbunătăţirii calităţii lucrărilor în materie de artă sacră realizate în lăcaşurile de cult din eparhie. În acest context, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa actului creaţiei şi despre misiunea pe care o au pictorii bisericeşti. "Este foarte important să avem conştiinţa că realizarea acestor picturi face parte din misiunea Bisericii. Pictorul are o chemare, o vocaţie a sa, cu care este înzestrat de Dumnezeu. Actul creaţiei sale presupune o trăire şi o linişte cu totul aparte. Iată de ce este foarte important ca sufletele şi viaţa dumneavoastră să fie încredinţate lui Dumnezeu. El este Cel care ne va răsplăti fiecare lucru bun pe care îl facem în lumea aceasta. Pentru dumneavoastră ca pictori, sfinţii pe care i-aţi zugrăvit în decursul vieţii pământeşti vor da mărturie pentru toate la întâlnirea cu Părintele Ceresc în viaţa de dincolo", a precizat Înalt Preasfinţitul Irineu. "Pictura aduce lumea veşnică în concret" În continuare, Înalt Preasfinţia Sa a arătat cât de importantă este pictura bisericească pentru viaţa duhovnicească a credincioşilor. "Pictura este o artă care aduce frumosul în spaţiul nostru vital, în realitatea imediat apropiată nouă. Pictura este o punte care trece din lumea aceasta spre lumea veşnică, aşezând totodată lumea veşnică în concretul vieţii noastre pământeşti. Iată de ce este mai mult decât necesar ca un pictor bisericesc să aibă cunoştinţe de teologie, în special de dogmatică, Noul şi Vechiul Testament. De aceea dorim să permanentizăm aceste întruniri şi să realizăm o asociere prin care Arhiepiscopia Craiovei să se poată implica în susţinerea activităţii dumneavoastră", a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu. Următoarea întâlnire a IPS Părinte Mitropolit Irineu cu pictorii din Arhiepiscopia Craiovei va avea loc în luna septembrie. Unul din subiectele de discuţie va fi legat de formarea unei comisii de specialitate la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei pentru controlul şi îmbunătăţirea calităţii.