Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
IPS Laurenţiu a conferenţiat studenţilor din Sibiu
Seria de conferinţe duhovniceşti organizate în Postul Mare de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Sibiu, a continuat joi, 29 martie, cu o întâlnire duhovnicească a tinerilor sibieni cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Conferinţa a avut loc în Aula Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Alături de tinerii studenţi, la conferinţă au participat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul aceleiaşi facultăţi, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţi din oraş şi împrejurimi, precum şi grupuri de credincioşi interesaţi de tema întâlnirii, şi anume legătura dintre post şi Euharistie. Pentru că ne aflăm la jumătatea Postului Mare, dar şi pentru că anul acest este dedicat Sfintei Spovedanii şi Sfintei Euharistii, tinerii din ASCOR Sibiu au oferit credincioşilor posibilitatea de a afla mai multe despre acestea chiar de la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Mitropolia Ardealului.
Ierarhul şi-a exprimat încă de la început recunoştinţa faţă de tinerii sibieni care activează în rândul studenţimii şi promovează valorile creştine şi morale. IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit pentru invitaţia de a vorbi prima oară în acest an membrilor ASCOR Sibiu şi i-a asigurat de tot sprijinul în activităţile lor.
În prima parte a conferinţei, Părintele Mitropolit a explicat pe larg ce este postul în adevăratul său sens şi ce foloase duhovniceşti, dar şi trupeşti, aduce credincioşilor care înţeleg postirea ca un act de cult, ca o împlinire a fiinţei umane.
„Trebuie să privim mereu latura pozitivă a postului, pe care trebuie să ne-o însuşim şi să o declarăm ca parte din viaţa noastră. Postul trebuie privit ca un act de cult, ca o virtute, ca o biruinţă a sufletului asupra trupului, ca un element care ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, să ne stăpânim pe noi înşine şi mai ales să ne apropiem de Dumnezeu. Postul nu oferă doar un regim din punct de vedere fizic, deşi aduce o binefacere mare şi asupra sănătăţii, aşa cum nu reuşesc specialiştii în înfrumuseţarea trupului. Ei nu reuşesc să aducă atâtea beneficii trupului aşa cum face postul. Trebuie să ne asumăm pe lângă acest regim alimentar şi starea spirituală, duhovnicească adusă de post“, a spus ierarhul.
„Unirea directă cu Hristos“
În a doua parte a conferinţei, IPS Laurenţiu a explicat celor prezenţi cum trebuie să ne pregătim pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, scopul suprem al vieţii creştinului. Deşi este o taină pe care mintea omenească nu o poate cuprinde, a explicat ierarhul, prin credinţă ştim că pe Sfânta Masă se află Însuşi Hristos, Care ni se împărtăşeşte şi ne conduce spre Împărăţia Sa.
„Împărtăşania este unirea directă cu Hristos şi aduce cu sine demnitatea obţinută fără a fi vrednici de a fi numiţi hristofori. Prin Euharistie, noi L-am primit pe Hristos în noi şi ne-am împărtăşit cu Trupul şi Sângele Său. Împărtăşania este o pregustare a bunătăţilor pe care le vom primi dacă vom fi vrednici, în Împărăţia Cerurilor. Trebuie să ne împărtăşim periodic şi trebuie să ne pregătim pentru acest moment. Pregătirea încetează în momentul în care ne-am împărtăşit, dar şi aşteptarea de a ne împărtăşi cu Hristos se împlineşte. De aceea, postul euharistic are două sensuri: de aşteptare şi de împlinire“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări legate de tema conferinţei, de aspectele practice în ceea ce priveşte postul, Sfânta Împărtăşanie şi participarea la sfintele slujbe. ASCOR Sibiu va continua seria de conferinţe duhovniceşti legate de post şi va implica din ce în ce mai mulţi tineri în activităţile periodice, cum ar fi cele social-filantropice.