Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
IPS Laurenţiu a liturghisit la Braşov
Mitropolitul Ardealului a oficiat duminică, 19 decembrie, Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Mina" şi "Sfântul Vasile cel Mare" de la Spitalul Municipal "Tractorul" din Braşov. După Sfânta Liturghie, IPS Laurenţiu a sfinţit o troiţă din curtea bisericii, în apropierea spitalului.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi câteva sute de credincioşi braşoveni. Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, protopopul de Săcele, părintele Dănuţ Benga, şi câţiva preoţi de la parohiile din oraş. În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurenţiu a amintit principalele învăţături desprinse din Evangheliile citite în celelalte duminici din Postul Crăciunului, a arătat legătura între mesajele acestor texte biblice şi a vorbit despre însemnătatea Duminicii dinaintea Naşterii Domnului. "Observăm în genealogia Mântuitorului, prezentată în Evanghelia de astăzi, 42 de generaţii, de trei ori câte 14, pe care Dumnezeu le-a rânduit de la Avraam şi până la Hristos, pentru a pregăti persoana din care se va întrupa Fiul lui Dumnezeu. Observăm pregătirea deosebită pe care Dumnezeu a urmărit-o cu firea umană după ce a căzut în păcat. I-a izgnoit pe Adam şi Eva din Rai, dar le-a promis de atunci că va trimite pe Fiul Său. În planul cel veşnic al lui Dumnezeu era prevăzută această lucrare a înomenirii Fiului Său, pentru a răscumpăra omenirea din păcatul în care căzuse. Observăm un sistem perfect, o prezentare care nu este întâmplătoare. Sfântul Evanghelist Matei grupează Cartea neamului lui Iisus, Fiul lui David, în trei părţi. Cifra trei reprezintă simbolic Sfânta Treime, perfecţiunea, deplinătatea, dar şi numărul 14, compus din cifra şapte, reprezintă perfecţiunea omenească", a spus IPS Laurenţiu. Lăcaş de cult pentru pacienţi La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marius Albu a primit distincţia de iconom stavrofor. Părintele Mitropolit a primit din partea parohiei o bederniţă cu icoana Sfântului Mina. Vizita IPS Laurenţiu la biserica spitalului braşovean s-a încheiat cu sfinţirea unei troiţe din curtea lăcaşului de cult. Biserica braşoveană a fost construită după încheierea, în 1995, a acordului între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii. În 1997 s-a pus piatra de temelie a lăcaşului de cult. Pictura a fost executată de Nicolae Gavrileanu, iar iconostasul şi strănile, de sculptorul Ion Deac din Maramureş. Sfinţirea a avut loc în 2002. "Încă de la începutul lucrărilor de construire şi până la finalizare, am fost ajutaţi direct de părintele Mihai Manolache de la Biserica "Buna Vestire" din Braşov, căruia îi mulţumim din inimă", a spus părintele paroh Marius Albu.