La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„IPS Nicolae Corneanu, om al lui Dumnezeu, om al cărţii“
Miercuri, 7 martie, la Bastionul Thereisa a avut loc manifestarea "Nicolae Corneanu, om al lui Dumnezeu, om al cărţii", prilejuită de aniversarea a 50 de ani de la întronizarea Înalt Preasfinţiei Sale. Personalitatea Mitropolitului a fost evocată din unghiuri inedite de către PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, pr. dr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, prof. dr. Daniel Vighi, scriitor, conf. univ. dr. Claudiu T. Arieşan, scriitor, Lucian Petrescu, medic, preot Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial, şi Tudor Creţu, scriitor, manager al Bibliotecii Judeţene Timiş.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Claudiu T. Arieşan a subliniat importanţa operei scriitoriceşti a Mitropolitului Banatului pentru teologia şi cultura românească. "Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nicolae Corneanu este un reper fix al culturii noastre patristice, al dimensiunii teologice de mare adâncime, un continuator temeinic şi înduhovnicit al marilor patrologi şi teologi. Prin dânsul se acoperă o mare lipsă a culturii noastre naţionale, pentru că în vremuri de restrişte el a ştiut să păstreze echilibrul dintre cultura clasică greco-latină şi cultura patristică, teologică, pe care le-a îmbinat într-un tot armonic, la fel de armonic şi de plăcut ca şi întreaga sa făptură, ca şi atitudinea sa blândă, devotată şi înţeleaptă faţă de oameni", a precizat Claudiu Arieşan. Totodată, a fost prezentat şi filmul omagial "Mitropolitul Nicolae Corneanu - jumătate de veac în fruntea Bisericii bănăţene", realizat de regizorul Victor Popa, colaborator media al mitropoliei. La eveniment au participat timişoreni iubitori de cultură şi apropiaţi ai Întâistătătorului Banatului, precum şi numeroşi tineri. Cu această ocazie, cei prezenţi au primit din partea Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei mai multe lucrări semnate de IPS Mitropolit Nicolae, dar şi un număr omagial al revistei eparhiale "Învierea". Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Timiş.