Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
IPS Serafim la Colegiul Naţional „Octavian Goga“ din Sibiu
Elevii Colegiului Naţional „Octavian Goga“ din Sibiu au avut posibilitatea să se întâlnească ieri, 26 noiembrie, cu Înaltpreasfinţitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Tema întâlnirii ierarhului cu elevii de la liceul sibian a fost „Minunea de a fi tânăr“, prin care au fost dezbătute problemele din viaţa cotidiană a adolescenţilor.
Întâlnirea elevilor cu IPS Mitropolit Serafim a fost posibilă prin eforturile Organizaţiei Tinerilor din Sibiu. Mitropolitul Germaniei le-a vorbit tinerilor prezenţi în număr mare în sala de festivităţi a liceului sibian despre rolul credinţei şi al spiritualităţii în viaţa oricărui tânăr.
„A fi tânăr este cu adevărat o minune. Să ne păstrăm tinereţea pe parcursul întregii noastre vieţi este, de asemenea, o minune. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, spune că există doar tineri de diferite vârste. În Biserică nu vorbim de tineri şi bătrâni, ci de tineri de vârste diferite. Această expresie mi se pare foarte frumoasă, foarte potrivită, pentru că noi, prin sufletele noastre nu îmbătrânim niciodată. Trebuie să ne cultivăm sufletul de când suntem mici şi în toate momentele vieţii. Pentru a rămâne întotdeauna tineri, trebuie să avem un suflet nobil, curat, îmbunătăţit prin credinţă, prin angajament în familie, în societate şi în lume, pentru că numai în acest fel se dezvoltă personalitatea noastră. Acestea le facem cu ajutorul Bisericii şi prin Biserică, pentru că ea ne dă curaj, putere, lumină, şi fără ea omul se pierde“, a spus IPS Mitropolit Serafim.
„Înţelepciunea de viaţă“
Ierarhul a răspuns, apoi, întrebărilor primite de la elevi, referitoare la sensul pe care trebuie să-l dăm unei vieţi asaltate de media, de multitudinea de informaţii, credinţe şi manifestări.
„Într-un fel este bine să fim maturi încă din tinereţea noastră, aşa cum se încearcă astăzi. Copiii primesc foarte multe informaţii, cunoştinţe şi sunt altfel decât cei de altă dată. Acesta poate fi şi un pericol şi tocmai de aceea vine Biserica în ajutor. Ceea ce câştigăm prin cunoştinţele asimilate trebuie să se transforme într-o înţelepciune de viaţă. Una este să cunoaştem multe, să avem un bagaj mare de cunoştinţe şi alta este să transformăm aceste cunoştinţe în înţelepciune, în tăria de a ne manifesta în viaţă. Lumea de astăzi are foarte multe părţi pozitive, dar şi multe capcane, mai multe ca înainte. Suntem asaltaţi prin internet de informaţii, iar capacitatea tinerilor de acum de a înregistra, de a asimila informaţia este mult mai mare. Există, însă, şi pericolul ca tot ceea ce asimilăm să pierdem într-o viaţă fără sens, iar acest sens nu-l găsim decât la Dumnezeu, prin credinţa şi prin seriozitatea noastră“, a mai spus IPS Serafim.