Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Inaugurarea Muzeului „Ștefan Luchian” din Botoșani
Vineri după-amiază, 23 aprilie 2021, Muzeul Județean Botoșani a inaugurat casa dedicată „Poetului plastic al florilor” - Ștefan Luchian. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat lucrările de renovare a noului muzeu.
Muzeul „Ștefan Luchian” din orașul botoșănean Ștefănești și-a redeschis vineri după-amiază porțile pentru iubitorii de artă, după aproximativ 14 ani în care clădirea a fost închisă din cauza stării avansate de degradare. Zeci de localnici, profesori universitari, oficialități locale și centrale, dar și artiști plastici au participat la festivitățile de redeschidere a Casei „Ștefan Luchian”. Înainte de inaugurare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat lucrările de reabilitare, prin stropire cu agheasmă și prin ungerea pereților cu untdelemn sfințit.
În cuvântul său, Părintele Mitropolit a arătat că artistul botoșănean a fost influențat de bisericile mănăstirilor din Moldova atunci când a pictat cele trei sfinte lăcașuri din sudul României: „Pictorul pe care îl cinstim a fost definit de contemporanii săi ca pictorul național prin excelență, mare revelator al sufletului românesc, cel mai român dintre pictorii noștri, după cum afirma un cunoscător spre sfârșitul vieții sale. Și de ce a fost înconjurat cu aceste apelative și caracterizări? A iubit nespus creația lui Dumnezeu - natura, pe care a văzut-o frumoasă, simplă și măreață, a așezat-o pe pânză și a bucurat cu odihnă sufletească multe suflete obosite. Văzând creația lui Dumnezeu ca o aripă de flutur în fapt de primăvară. Cunoscătorii afirmă că Ștefan Luchian a fost influențat în demersul său artistic de fresca mănăstirilor moldave, pe care și le-a însușit și a reușit de-a lungul vieții să le prelungească în trei biserici pe care le-a pictat: Biserica «Sfântul Alexandru» din Teleorman, Biserica «Sfântul Nicolae» din Tulcea și Biserica «Brezoianu» din București, care din păcate, prin anii ’80, a căzut pradă loviturilor îndreptate spre Biserică”.
Muzeul din Ștefănești este singura instituție de cultură dedicată în întregime pictorului Ștefan Luchian. Acesta s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, şi a trecut la cele veșnice pe 28 iunie 1916, la Bucureşti. Artistul botoșănean a fost ucenicul marelui pictor Nicolae Grigorescu.
Conform informațiilor oferite de Agerpres, Muzeul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti a funcţionat până în 2007, când a fost închis din cauza stării avansate de degradare. Lucrările de reabilitare au fost finanţate cu bani din bugetul Consiliului Judeţean Botoşani. Expoziţia de bază a noului muzeu cuprinde lucrări ale renumitului artist, dar şi lucruri care au aparţinut acestuia şi care au fost donate muzeului din Botoşani de către Fundaţia „Ştefan Luchian”.