De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
IPS Teofan: „Spaţiul sacru, esenţial pentru dăinuirea unei comunităţi etnice şi religioase”
Joi, 2 august 2018, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei „Temple şi sinagogi din România”.
Expoziţia este organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte. În cadrul evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a subliniat importanţa locaşelor de cult în viaţa comunităţilor religioase, felicitându-i pe cei implicaţi în organizarea expoziţiei: „Am luat cunoştinţă despre existenţa acestei expoziţii anul trecut, în luna noiembrie, când ea a fost organizată şi în Sala «Europa Christiana» a Palatului Patriarhiei. Atunci, ea a fost însoţită de un simpozion legat de exponatele prezentate şi, în general, de viaţa comunităţilor evreieşti din România. Prezent la eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a susţinut un cuvânt legat de semnificaţia spaţiului sacru, atât în lumea creştină, cât şi în lumea iudaică, spaţiu sacru cu importanţă esenţială pentru dăinuirea unei comunităţi etnice şi religioase. Ţin a felicita, pe de o parte, organizatorii, şi pentru această iniţiativă, iar pe de altă parte, domnului preşedinte Aurel Vainer şi celor care fac parte din comunitatea evreiască din Iaşi şi din ţară, pentru grija pe care o au pentru templele, sinagogile şi cimitirele evreieşti din ţară. O comunitate care manifestă acest respect faţă de trecut are deja garantată ziua de mâine”.
Inaugurată în anul 2017 la Palatul Patriarhiei Române, expoziţia cuprinde 25 de panouri cu fotografiile unor locaşe de cult iudaice, precum şi obiecte de cult folosite în ceremoniile religioase evreieşti.