Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Istoricul Catedralei mitropolitane din Iaşi, prezentat la Dorohoi
Ieri, 15 octombrie, la sediul Protopopiatului Dorohoi a avut loc întâlnirea lunară a preoţilor de la parohiile din acest protopopiat. Deschiderea şedinţei de ieri a fost făcută de protopopul Stelian Ciurciun, după care a fost prezentată un referat cu tema „Împlinirea a 120 de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Iaşi - 1887“, autorul lucrării fiind pr. Silviu Derscariu, paroh la Biserica „Sfinţii Voievozi“ din localitatea Gherghel. „A fost o prezentare foarte bună, iar lucrarea a fost bine documentată. S-a prezentat o istorie scurtă a acestui lăcaş de cult, unul dintre simbolurile Iaşului. Părintele Derscariu ne-a adus informaţii utile şi importante despre valoarea istorică şi culturală a Catedralei mitropolitane“, ne-a declarat protopopul de Dorohoi, pr. Stelian Ciurciun. Susţinerea referatului a fost urmată de discuţii pe marginea celor prezentate, în cadrul cărora s-au subliniat aspecte din lucrarea prezentată, referitoare la condiţiile în care Catedrala a fost construită, sfinţită şi restaurată. Discuţiile au fost încheiate prin conluziile formulate de protopopul Stelian Ciurciun, care a arătat că scopul acestei lucrări este scoaterea în evidenţă a lucrurilor care fac din Catedrala mitropolitană din Iaşi una dintre cele mai frumoase şi valoroase biserici din ţară.
Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Dorohoi a continuat cu discuţii de ordin practic, arătându-se care este stadiul colectei desfăşurate în parohii pentru ajutorarea sinistraţilor. Apoi s-a arătat necesitatea editării unei publicaţii a Protopopiatului Dorohoi, în care preoţii să poată publica materiale prin care să poată evidenţia activitatea parohiilor. În acelaşi timp, prin aceste publicaţii, preoţii vor avea posibilitatea de a obţine gradele în preoţie. S-a propus înfiinţarea unui colectiv de iniţiativă pentru elaborarea unor materiale, tehnoredactarea unui exemplar şi solicitarea binecuvântării de publicare. Şedinţa a continuat cu prezentarea unei oferte a Băncii Transilvania pentru conturile parohiilor din zona Dorohoi, după care s-au discutat probleme de liturgică şi practică liturgică, legate în special de slujbele în sobor şi de practicile greşite de la aceste slujbe. Protopopul Stelian Ciurciun a îndemnat preoţii să respecte canoanele Bisericii referitoare la practica liturgică şi să oficieze slujbele rânduite pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor. Următoarea întâlnire a preoţilor din Protopopiatul Dorohoi va avea loc pe 19 noiembrie, când pr. Claudiu Foca de la parohia Dumbrăviţa va prezenta un referat cu tema „Căsătoriile mixte în lumina învăţăturii şi practicii canonice ortodoxe“.