Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
„Iubirea adevărată, calea spre Împărăția lui Dumnezeu”
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din anul 2019 a continuat în Capitală, luni, 21 ianuarie, la Catedrala episcopală greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”. La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură.
La fel ca în anii trecuți, în această perioadă, în București și în alte orașe din țară, se desfășoară Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Reprezentanții Bisericilor și cultelor istorice din țara noastră asistă la un moment de rugăciune săvârșit prin rotație la o biserică creștină, iar la final se rostește un cuvânt de învățătură.
Întâlnirea din cea de-a patra zi din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, în Capitală, a fost găzduită de Catedrala episcopală greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”. La eveniment au asistat, din partea Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific.
La finalul rugăciunii, oficiată de Episcopul greco-catolic Mihai Frățilă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură și a transmis la final felicitarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru acest moment.
Preasfinția Sa a reliefat că întrunirea este un prilej prin care se exprimă același gând de încercare a împlinirii poruncii iubirii date de Mântuitorul Iisus Hristos. „De multe ori se poate ca oamenii să nu comunice, să nu se întâlnească, dar pot simți bucurie, așa cum simțim și în astfel de momente când ne întâlnim într-o perioadă care se dorește a unității creștine. Am auzit din cele două lecturi, din Epistola către Evrei, respectiv din Evanghelia după Sfântul Matei, două lucruri care trebuie a fi împlinite pentru a dobândi lucrul cel mai de preț, adică Împărăția lui Dumnezeu.
Primele lucruri sunt desprinse din Epistola către Evrei, și anume iubirea de frați și de străini. […] Cuvintele Evangheliei după Sfântul Matei ne vorbesc despre grija excesivă pentru ziua de azi și cea de mâine și ni s-au adus ca argumente păsările cerului, sau cum traduce Sfântul Ioan Gură de Aur atât de frumos: păsările de sub cer și crinii câmpului care nu se îngrijesc de ziua de mâine, căci Dumnezeu le poartă de grijă. Noi, însă, am schimbat iubirea față de Dumnezeu cu iubirea față de lucruri care trec, iar grija excesivă pentru trup, pentru lumea în care trăim pare să fie mai importantă decât grija pentru Împărăția lui Dumnezeu. Ni se spune că păsările cerului nu duc lipsă de nimic, cu atât mai mult oamenii care Îl caută pe Domnul și își pun nădejdea în El”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat necesitatea dobândirii iubirii adevărate pentru a moșteni Împărăția cerurilor. „Pe lângă aceste căi pe care Mântuitorul ni le arată și pe care va trebui să le împlinim, precum iubirea de frați, iubirea de străini, îngrijirea mai mult pentru suflet decât pentru cele ce trec, suntem chemați să ajungem la nevinovăția pruncilor. Cei care ajung la această stare vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu, care este de fapt subiectul central al acestor învățături. Eu mă rog ca toți cei de aici și alții care Îl iubesc pe Domnul să trăiască veșnic, bucurându-se de întâlnirea cu Domnul și având nevinovăția pruncilor. Dacă nu am ajuns la o asemenea statură, înseamnă că trebuie să mai exersăm, să mai luptăm până în clipa din urmă. De aceea, Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos ca să trimită asupra noastră, a tuturor, darurile Sale cele bogate și mai ales darul iubirii adevărate”, a explicat ierarhul.
Tema de meditaţie a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din anul 2019 este un verset din Vechiul Testament, și anume „Judecători și căpetenii... ca să judece poporul cu judecată dreaptă” (cf. Deuteronom 16, 18). Octava de rugăciune se încheie vineri, 25 ianuarie, ora 17:00, la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif” din Capitală.