În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Iubirea faţă de vrăjmaşi îl apropie cel mai mult pe om de Dumnezeu“
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit ieri în calendarul Bisericii Ortodoxe, este ocrotitorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Numeroase lăcaşuri de cult îl au ca ocrotitor pe acest sfânt, iar printre acestea se numără şi catedralele din incinta Centrului eparhial Iaşi. Şi în acest an, numeroşi credincioşi din zona Iaşului au participat la Catedrala mitropolitană, la slujba prilejuită de serbarea celui de al doilea hram, ce a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se bucură de mare cinste în zona Moldovei. În semn de preţuire pentru faptele sale de biruinţă, pentru modelul său de credinţă, acest sfânt a fost ales ocrotitor al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Sfântul Gheorghe este înfăţişat şi pe stema Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, stând călare şi ucigând balaurul. Numeroase lăcaşuri din această parte a ţării au ca hram sărbătoarea acestui mare mucenic. Vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, cât şi actuala catedrală sunt două dintre acestea.
„Viaţa creştinului este o mucenicie permanentă“
Şi în acest an, numeroşi credincioşi din zona Iaşului au participat la Catedrala mitropolitană, la slujba prilejuită de serbarea celui de al doilea hram. Slujba a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a prezentat pe scurt viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, după care a punctat principalele semnificaţii ale pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii: „Poruncă nouă vă dau vouă, zis-a Domnul Hristos în Evanghelia rostită în această zi, şi anume să vă iubiţi unul pe altul. Nu poate exista mucenic şi mărturisitor al Domnului Hristos fără ca acesta să fie cuprins de această poruncă a Mântuitorului Hristos. Mucenicia înseamnă iubire totală, căci nu poţi să-ţi dai viaţa pentru credinţa în Hristos dacă nu-L iubeşti pe acesta din tot sufletul. În apropierea morţii, omul se cutremură. Doar iubirea fără margini îl ajută pe acesta să preţuiască mai mult viaţa întru Hristos Domnul decât viaţa proprie. Iubirea faţă de vrăjmaşi, în primul rând, este cea care îl apropie pe om cel mai mult de Dumnezeu, criteriul aşezării pe calea cea dreaptă care duce în împărăţia cerurilor fiind iubirea faţă de tot şi faţă de toţi. Nu poate exista familie cu adevărat dacă aceasta nu este fundamentată pe iubire şi ea nu durează dacă cei doi soţi nu se roagă lui Dumnezeu pentru a fi îmbrăţişaţi de această taină mare a iubirii. În acelaşi fel, şi în mănăstire, călugărul sau călugăriţa nu pot să vieţuiască în lavra monahală dacă nu sunt cuprinşi de iubire arzătoare pentru Mirele ceresc, Hristos Domnul. Creştinul care-L iubeşte cu adevărat pe Dumnezeu nu-şi găseşte loc în lumea păcatului şi nici nu tinde pentru aceasta. De aceea, viaţa creştinului este o mucenicie permanentă, pentru că el nu se lasă cuprins de duhul lumii, de ura cu care de multe ori este întâmpinat“.
IPS Teofan a amintit apoi de cinstirea de care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se bucură în zona Moldovei, de multitudinea de biserici ce îl au ca ocrotitor pe acest sfânt. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi ca prin viaţa lor să fie purtători de biruinţă, asemenea sfântului prăznuit.
Mulţi dintre credincioşii prezenţi la slujba arhierească de ieri s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, timp în care Corul „Sanctus“, cel care a oferit răspunsurile la Liturghie, a intonat piese specifice sărbătorii Învierii Domnului. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit tuturor celor care au participat la acest moment de sărbătoare al Catedralei.