Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Iubitori ai lui Mihai Eminescu de pe tot globul, la Craiova
La Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, au avut loc vineri, 14 iunie, activități culturale dedicate Festivalului internațional de poezie „Mihai Eminescu”, ediția a 13-a, desfășurat la Craiova, în perioada 10-15 iunie.
În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a adresat un cuvânt de binecuvântare și de felicitare pentru desfășurarea acestui eveniment cultural internațional în cinstea lui Mihai Eminescu: „Îmi exprim bucuria că ați ales să vă reuniți, în cadrul acestui festival de poezie, aici, la una dintre cele mai străvechi mănăstiri din Oltenia, Mănăstirea «Sfântul Ierarh Nicolae» - Coșuna, care adăpostește și seminarul teologic, o vatră teologică și de cultură unde s-au format foarte mulți ierarhi, preoți și profesori ai vieții noastre sociale și religioase. Prin poezie noi ne ridicăm la Dumnezeu pentru a primi inspirația divină și lucrarea binefăcătoare pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Urmăresc de mulți ani această Fundație «Mihai Eminescu» și sunt bucuros să fiu alături de dumneavoastră și de președintele acestui forum, care se străduiește în aceste vremuri să fie angajat în lucrarea artei și culturii noastre românești și universale”.
În continuare, a luat cuvântul prof. dr. Ion Deaconescu, președintele fundației organizatoare, care i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu diploma de membru titular din partea Academiei de Cultură și de Poezie din Mongolia, coordonată de Gombojav Mend-Ooyp, și medalia de aur „Mihai Eminescu”, din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, pentru contribuții în domeniul cultural.
După primirea acestor distincții, ierarhul a mulțumit reprezentanților celor două instituții de cultură.
Invitații au avut ocazia să viziteze Mănăstirea Coșuna, unde li s-au prezentat istoricul și rolul acesteia în trecut și în prezent de către părintele prof. dr. Manea Emil. În a doua parte a programului, elevii seminarului, Daniel Guran și David Popescu, au recitat câteva poezii din opera poetului național Mihai Eminescu. De asemenea, sub coordonarea părintelui prof. dr. Victor Șapcă, corul seminarului a prezentat un recital de cântece religioase și patriotice. În ultima parte a întâlnirii, parte din poeții prezenți au fost invitați să-și prezinte creațiile literare și să recite câteva poezii.
Festivalul de poezie „Mihai Eminescu” reunește anual, în Craiova și în orașele partenere, zeci de poeți din toate colțurile lumii: SUA, Argentina, Albania, Chile, Serbia, Polonia, Grecia, Guatemala, Portugalia, Mexic, Canada, Republica Dominicană, Bosnia și Herțegovina, Italia, Norvegia și România.