În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Izvor de vindecare și întărire pentru comunitatea unui spital bucureștean
Paraclisul Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din sectorul 2 al Capitalei a primit în dar un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla în care odorul duhovnicesc a fost așezat, precum și o frumoasă icoană a sfântului au fost binecuvântate cu apă sfințită sâmbătă, 25 mai, de un sobor de slujitori care a săvârșit, în continuare, Sfânta Liturghie.
Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a oficiat slujba de sfințire a raclei confecționate la Atelierele Patriarhiei Române și a icoanei Sfântului Pantelimon. În continuare, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost săvârșite de un sobor de clerici din care au mai făcut parte: părintele Mihai Cristian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală; părintele Alin Gabriel Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor și slujitor la Paraclisul Spitalului „Dr. I. Cantacuzino”; părintele lect. dr. Aurel Mihai, precum și alți slujitori.
La sfintele slujbe au participat cu mare nădejde și bucurie duhovnicească numeroase cadre medicale și pacienți ai unității spitalicești amintite și ai Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu”, aflat în incinta acesteia. Cu toții au cinstit cu evlavie moaștele Mucenicului Pantelimon, chemându-l în rugăciune și cerând mijlocirea sa pentru izbăvirea de boli și de necazuri.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ionuț Tutea a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și pătimirile îndurate de sfântul tămăduitor, precum și ajutorul grabnic pe care îl oferă celor aflați în suferință: „Dumneavoastră, cei care osteniți în acest spital, vedeți în fiecare zi suferința cu care se confruntă cei care vin aici și au nevoie de vindecare. Asemenea Sfântului Pantelimon, și dumneavoastră ați deprins această taină a vindecării semenilor, și tot asemenea lui ați văzut că vindecarea desăvârșită este numai de la Hristos, pentru că omul este trup și suflet și, de multe ori, nu este suficient să tămăduim numai rănile trupești, ci este nevoie să Îl chemăm în ajutor și pe Mântuitorul pentru a tămădui rănile sufletești. (...) Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne aflăm într-un moment de binecuvântată primire a acestui dar pentru capela spitalului, un moment de bucurie care merită să fie marcat în conștiința noastră și să rămână ca punct de referință. Acum, avându-l și pe Sfântul Pantelimon alături de noi, îi putem cere să se roage și el lui Dumnezeu pentru tămăduirea a toată boala și a toată neputința din popor”.
Despre evenimentele zilei a vorbit și părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu: „Astăzi, un sobor de preoți și credincioșii aflați alături de ei, bolnavi și angajați ai acestui spital, au fost părtașii unui moment deosebit de frumos. Dimineața a fost sfințită racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, dăruit de Părintele Patriarh Daniel, apoi a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie, iar la final a fost oficiată slujba Parastasului pentru cadrele medicale, pacienții spitalului și ctitorii acestui sfânt lăcaș, în special pentru părintele Marian Sorin Ivașcu, cel care a ridicat această biserică”.
La rândul său, părintele Alin Gabriel Nica și-a exprimat recunoștința pentru toți cei care au făcut posibilă revărsarea acestei mari binecuvântări: „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit acest lucru minunat pentru comunitatea spitalului și pentru toți cei care se închină cu evlavie și credință înaintea moaștelor Sfântului Pantelimon. Mulțumim în chip deosebit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a dăruit aceste sfinte moaște ca să fie întărire în credință și alinare în suferință, în momente de descurajare, pentru cei care calcă pragul instituției medicale. Considerăm că acest dar este de mare preț pentru întreaga comunitate pentru că știm că Sfântul Pantelimon a săvârșit multe minuni și a dăruit sănătate sufletească și trupească celor care i s-au rugat. În decursul timpului, am observat că evlavia credincioșilor aflați în momente de boală, de strâmtorare și de neputință este mai adâncă, și este o bucurie pentru ei când găsesc în paraclisul spitalului odoare duhovnicești de mare preț. Acest dar este de folos nu doar celor bolnavi, ci și personalului medical și celui auxiliar, aparținătorilor și celor care vin permanent să se roage în acest paraclis”.
Evenimentul s-a încheiat în amfiteatrul spitalului cu conferința „Vindecare și tămăduire prin știință și prin har”, în cadrul căreia mai mulți medici, dar și părintele lect. dr. Aurel Mihai au susținut prelegeri pe teme privitoare la necesitatea colaborării dintre personalul clerical și preotul de caritate.