La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Joi are loc proclamarea canonizării celor 9 sfinţi români
Cu ocazia hramului Mănăstirii Neamţ de pe 5 iunie a.c., de sărbătoarea „Înălţării Domnului“ va avea loc proclamarea solemnă a canonizării a nouă cuvioşi nemţeni. Cei nouă sfinţi sunt: Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, a căror zi de prăznuire este 7 septembrie, Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău, a cărui zi de pomenire este 9 septembrie, Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, a căror zi de prăznuire este 1 octombrie, Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia Veche, care vor avea zi de prăznuire pe 21 iulie, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic, cu zi de prăznuire pe 16 august şi Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, care va fi prăznuit pe 30 august.
Canonizarea acestora a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în şedinţa din 5-7 martie 2008. Programul manifestărilor dedicate evenimentului de la Mănăstirea Neamţ vor începe pe 4 iunie, în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când se va face ultimul parastas pentru cuvioşii de la mănăstirile nemţene. La ora 19:00 se va oficia slujba Privegherii la Mănăstirea Neamţ pentru sărbătoarea de a doua zi, iar dimineaţa, la 08:30, va avea loc slujba de sfinţire a apei, iar la 09:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, după care va avea loc proclamarea solemnă a canonizării. La eveniment sunt aşteptaţi membrii Sfântului Sinod al BOR, împreună cu PF Patriarh Daniel, care participă în fiecare an la hramul ctitoriei Sf. Voievod Ştefan cel Mare, autorităţi locale şi centrale, precum şi un număr impresionant de pelerini.