Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
La Parohia Cilibiu a fost lansată o carte despre istoria bisericii
Marți, 12 martie, la Parohia „Sfânta Treime” din Cilibiu, comuna Golăiești, județul Iași, a avut loc lansarea monografiei „Biserica din satul Cilibiu. Un monument redescoperit”. La evenimentul festiv au participat numeroși credincioși, clerici din cadrul Centrului eparhial Iași, dar și slujitori de la parohiile din împrejurimi. Prezent a fost și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Lăcașul de cult a fost neîncăpător marți după-amiază, cu prilejul lansării volumului monografic „Biserica din satul Cilibiu. Un monument redescoperit”. Cartea, publicată la Editura StudIS, prezintă istoria bisericii parohiale care datează de la anul 1760 și care, din cauza trecerii timpului, are nevoie de reparații capitale. Potrivit informațiilor oferite de părintele paroh Andrei Nicușor Carcea, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, sfântul lăcaș a fost ctitorit de familia Sturdza: „Este vorba despre o lucrare realizată la nivel academic, științific, cu o contribuție majoră din partea domnului Silviu Văcaru, care este cercetător în cadrul Institutului de Istorie «A.D. Xenopol» din Iași, prieten de suflet al parohiei noastre, care acum trei ani și-a luat acest angajament de suflet, pentru că trebuie subliniat acest lucru, tot efortul domniei sale a fost unul voluntar. Referitor la evenimentul de astăzi, ne-am bucurat de prezența în mijlocul comunității noastre euharistice a Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, care ne-a adresat câteva cuvinte de întărire sufletească și bineînțeles a citit și rugăciunea de dezlegare de păcate pentru credincioșii prezenți la acest eveniment”.
În cadrul evenimentului au mai conferențiat Silviu Văcaru, autorul principal al lucrării, și Mihai Cristian Amăriuței, ambii cercetători în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române - filiala Iași.
„Am încercat să facem o istorie a bisericii de la începuturi până în zilele noastre, pentru că această biserică a avut o soartă foarte crudă, în timpul războiului a fost bombardată, s-a distrus acoperișul, a fost spartă cupola de pe pronaos, iar o parte din ziduri au fost distruse de bombardamentele din luna august 1944. În 1953, ea a fost propusă de către administrația locală de atunci pentru a fi demolată. Au venit câțiva experți, unii au fost de acord cu demolarea, dar la insistența preoților din comuna Golăiești și a celor care locuiau aici, care rămâneau fără biserică, ea n-a fost demolată. A fost refăcută abia în 1978 și este așa cum arată și acuma”, a transmis cercetătorul ieșean Silviu Văcaru.
Acesta a primit la final, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, ca semn de recunoștință pentru efortul depus la realizarea monografiei.
Totodată, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a afirmat, citându-l pe scriitorul Lucian Blaga, că oamenii, atunci când săvârșesc lucrarea Domnului, fac lucruri mari, pline de bucurie: „O carte înseamnă preluarea acestei moșteniri și ne responsabilizează să o ducem mai departe. Tot astfel și această carte ne cheamă să înțelegem, în această biserică, truda și crezul celor care au zidit-o. Frumusețea și bogăția cu care au făcut-o arată că omul poate, atunci când vrea, să facă pentru Dumnezeu, poate face lucruri mari, și prin aceste lucruri mari primim bucurie”.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment muzical psaltic, interpretat de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.