Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansare de carte în Episcopia Caransebeşului
Patrimoniul cultural s-a îmbogăţit cu o nouă lucrare monografică istorică, despre mitropolitul Vasile Lăzărescu, un ierarh martir al Bisericii bănăţene. Lucrarea reflectă o parte din istoria Bisericii bănăţene din perioada interbelică.
La sfârşitul săptămânii trecute, în Sala de festivităţi "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebeşului, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc lansarea cărţii "Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică". Cartea a apărut la Editura Universităţii de Istorie din Oradea, autorul acesteia fiind pr. prof. dr. Petrică Zamela.
La acest eveniment cultural au participat profesori de istorie din Oradea şi Timişoara, profesori care l-au ajutat şi îndrumat de-a lungul vremii pe autor la întocmirea unei astfel de lucrări monografice de importanţă deosebită pentru cunoaşterea vieţii şi activităţii mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului. Au participat şi elevi ai Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeş, oaspeţi şi invitaţi, precum şi numeroşi pasionaţi de istorie bisericească.
"O caracteristică fundamentală a istoriografiei româneşti contemporane o reprezintă tentativa de recuperare a trecutului vieţii bisericeşti a României, fapt care, până la căderea regimului comunist din România din decembrie 1989, a reprezentat un obiectiv prea îndepărtat, permis doar teologilor cu preocupări de istorie a Bisericii, sau doar unui grup restrâns de istorici şi cercetători apropiaţi ai Bisericii. Aceasta este premisa favorabilă, care ne-a îngăduit ca în cadrul studiilor de doctorat, urmate la Facultatea de Istorie din Oradea, să alcătuiesc, sub îndrumarea distinsului prof. univ. dr. Mihai Drecin, teza de doctorat intitulată "Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică", prezentată astăzi în faţa dumneavoastră", a precizat pr. prof. dr. Petrică Zamela, autorul cărţii.
La final, Întâistătătorul Episcopiei Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Lucian, a subliniat importanţa acestui eveniment, de a pomeni un important ierarh bănăţean prin această lucrare.
"Am socotit că este bine ca, în acest an în 2012, să-l pomenim şi să-l cinstim, prin această lansare de carte, pe cel care a păstorit Episcopia Caransebeşului în anii 1934-1941, pe episcopul Vasile Lăzărescu, care a păstorit Timişoara şi mai apoi Mitropolia Banatului până în anul 1961. Am socotit de bine ca această manifestare culturală să aibă loc la începutul anului 2012, pentru că în această perioadă se împlinesc cincizeci de ani de când Vasile Lăzărescu a părăsit Timişoara pentru totdeauna, îndreptându-se spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi mai apoi spre Mănăstirea Cernica, pentru ca în 21 februarie 1969, la vârsta de 75 de ani, să se nască în eternitate. Regimul comunist nu a făcut excepţii, toţi cei care nu au fost de acord cu doctrina marxist-leninistă au fost pedepsiţi, au fost exilaţi, au fost omorâţi. Dacă anul trecut l-am pomenit pe episcopul martir Veniamin Nistor, iată, la începutul anului 2012, pomenim pe episcopul şi mitropolitul Vasile Lăzărescu, un alt ierarh martir al Bisericii bănăţene", a arătat Preasfinţitul Lucian.
La sfârşitul manifestării culturale, cititorii au avut posibilitatea să intre în posesia acestui volum de istorie bisericească cu autograful autorului, care a promis că pe viitor va încerca să mai editeze astfel de lucrări în care să surprindă mai multe aspecte legate de viaţa şi activitatea mitropolitului Vasile Lăzărescu.