Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Lansare de carte în Episcopia Hușilor
Joi, 11 noiembrie 2021, la Huși, a avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, lansarea volumului „Documente privind istoria Episcopiei de Huși”, care cuprinde cele mai importante documente de arhivă referitoare la Episcopia Hușilor, de la întemeiere (1598) până în prezent.
Volumul, alcătuit de istoricul Costin Clit, a fost realizat în cadrul proiectului „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” - „Documente privind istoria Episcopiei de Huși”, dezvoltat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Huşi” în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui, prin intermediul Programului de finanţare nerambursabilă a activităţilor non-profit de interes local pentru anul 2021, domeniul cultură.
Impresionantul volum conține 935 de documente de arhivă, un studiu introductiv, un glosar de termeni și un indice de nume, ce însumează aproape 1.130 de pagini.
Întâlnirea a reunit comunicări privind importanța cercetării istoriei prin intermediul documentelor de arhivă, aspecte ale trecutului istoric de pe cele două maluri ale Prutului, precum și un studiu de caz asupra unor documente cuprinse în lucrare.
Au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, profesorul universitar Valentin Constantinov, de la Universitatea de Stat „Tiraspol”, cu sediul în Chișinău, și profesorul Costin Clit. Întâlnirea a fost moderată de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat.
În cuvântul său, ierarhul Hușilor a menționat importanța covârșitoare, pentru eparhie, a unui astfel de demers și a mulțumit autorului și tuturor celor implicați în proiect: „Cultivarea memoriei este una din îndatoririle cele mai nobile și necesare, atât pentru descifrarea prezentului, cât și pentru consolidarea unei viziuni realiste asupra viitorului.
În acest sens, cercetarea și interpretarea profesionistă a izvoarelor dau adevărata notă de autenticitate oricărui demers istoric.
Documentele de arhivă reprezintă un tezaur inestimabil, cea mai la îndemână dovadă în acest sens fiind modul în care instituțiile care se respectă le păstrează și le valorifică. [...]
Reușim astfel, în anul 2021, la împlinirea a 25 de ani de la reînființarea Episcopiei Hușilor, din 1996, să oferim o adevărată radiografie a vieții bisericești, culturale, administrative și sociale desfășurate pe parcursul a peste 400 de ani, pe ambele maluri ale Prutului - spațiu peste care se întindea jurisdicția canonică a eparhiei”.
Lansarea lucrării a avut loc în cadrul Zilelor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, într-un format restrâns, limitat la prezența elevilor și a cadrelor didactice.