De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lansare de carte la Biblioteca Centrală Universitară din Iași
Zeci de ieșeni au fost prezenți marți seară, 7 februarie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, unde a avut loc lansarea volumului „În misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin”, semnat de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, apărut la Editura Polirom.
Împreună cu autorul, la eveniment au mai participat ca invitați pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, şi Grigore Ilisei, scriitor şi jurnalist.
Referitor la cartea care a fost lansată la Iaşi, Preasfinţitul Părinte Macarie a subliniat faptul că în aceasta este cuprinsă memoria afectivă a celor cincisprezece ani petrecuţi deja în misiune pe tărâmurile vikingilor: „În această carte am consemnat, în mod deosebit, minunile pe care le-am trăit eu însumi ca episcop pelerin, episcop colindător pe tărâmul vikingilor. Sunt mărturii, de la suflet la suflet, pentru întărirea noastră, cele pe care eu însumi le-am trăit alături de cei pe care îi păstoresc în Europa de Nord. Am avut nedoritul răgaz ca, în perioada pandemiei, să mă adun și să le consemnez în scris, ca să nu se piardă și să ajungă la inima cititorului spre folos și spre mântuire. Nu este un jurnal această carte, ci sunt mărturiile unui episcop care împlinește apostolatul pe tărâmul vikingilor de odinioară. Acasă ne simțim în Biserică întotdeauna, acolo ne rugăm în limba noastră strămoșească, acolo ne ținem datinile, acolo ne colindăm unii pe alții și împărtășim căldură și celor care nu obișnuiau să fie încălziți sufletește de cei care au venit din aceste locuri mai călduroase decât cele scandinave, mai călduroase din punct de vedere duhovnicesc”.
Prezent la eveniment, părintele Constantin Sturzu a afirmat că volumul se aseamănă experienței din perioada de început a Bisericii: „Cartea Preasfințitului Părinte Macarie este de fapt o alegorie a lumii în care trăim astăzi. De aceea, este bine să fie citită de tot omul: și de cei care sunt creștini deja în Biserică, și de cei care Îl caută pe Dumnezeu, pentru că vor regăsi acolo foarte multe frământări, problematizări, dar vor găsi și foarte multe răspunsuri”.