În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Lansare de carte la Facultatea de Teologie din Bucureşti
Cea de-a cincea ediţie a romanului „Noaptea Sfântului Andrei”, a scriitorului prof. dr. Ion Vicol, a fost lansată ieri, 29 noiembrie, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Evenimentul a fost deschis de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, care a arătat că lansarea volumului „Noaptea Sfântului Andrei” în ajunul sărbătorii sfântului ocrotitor al românilor reprezintă o coincidenţă proniatoare. În continuare, PS Episcop Varlaam a transmis mesajul de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Această lansare a romanului care poartă titlul «Noaptea Sfântului Andrei» are loc chiar în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi doar cu două zile înainte de sărbătoarea noastră naţională, 1 Decembrie. Evenimentul de astăzi, important pentru spiritualitatea noastră creştină bimilenară, dar şi pentru legăturile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, are loc într-o instituţie a Bisericii, aşa cum marile adunări naţionale ale fruntaşilor românismului basarabean de acum 95 de ani au avut loc în reşedinţele Mitropoliei Moldovei din Basarabia. Romanul este construit pe tradiţiile, obiceiurile şi legendele populare legate de misiunea şi minunile Sfântului Andrei, la care se adaugă geniul literar şi imaginaţia autorului. Aduc un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru autorul acestui roman, prof. dr. Ion Vicol”, a spus Preasfinţia Sa.
Părintele prof. dr. Adrian Gabor a arătat în alocuţiunea sa importanţa literară a cărţii lansate, care „este un buchet de legende româneşti asemenea rapsodiilor şi baladelor lui George Enescu şi Ciprian Porumbescu, care adună elemente pozitive din folclorul muzical”.
Profesorul dr. Dumitru Micu a prezentat în continuare romanul „Noaptea Sfântului Andrei”. „Parcurgând acest roman, mi-a venit în minte memorabila caracterizare dată de Eugen Lovinescu literaturii lui Calistrat Hogaş. «Această literatură, zice criticul, datează de cel puţin 3.000 de ani, din epoca poemelor homerice, şi mai de mult, din epoca marilor epopei indiene». Acest roman este gândit în termeni tot atât de mitologici precum memorialistica hogaşciană, însă nu de mitologie greacă sau indiană, ci de istorie creştină”, a arătat prof. Micu.
La final, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul i-a oferit scriitorului Ion Vicol, din partea Patriarhului României, Diploma de onoare şi Medalia „Sfântul Apostol Andrei”, Ocrotitorul României. Scriitorul Ion Vicol a donat pentru zidirea Catedralei Mântuirii Neamului 1.000 de volume.