Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansare de carte la filiala din Timişoara a Academiei Române
Joi, 19 iunie, în Aula filialei Timişoara a Academiei Române a avut loc lansarea celei de a doua ediţii a cărţii „Grănicerii bănăţeni şi Comunitatea de avere”, scrisă de Antoniu Marchescu. Lucrarea, apărută la editurile Academiei Române şi Artpress, se înscrie în cadrul colecţiei „Restituiri” a filialei din Timişoara. La eveniment au participat membri ai Academiei Române, profesori şi istorici din ţară, precum şi oameni de cultură bănăţeni.
Filiala din Timişoara a Academiei Române şi-a propus editarea mai multor lucrări importante despre istoria Banatului, în cadrul unui proiect început în urmă cu mulţi ani. Asemenea lucrări, apărute în trecut într-un număr restrâns de exemplare, fie s-au epuizat, fie sunt greu de găsit, aşa încât reeditarea lor este mai mult decât utilă istoricilor din tânăra generaţie. Ediţia de faţă a fost îngrijită şi prefaţată de academicianul Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române.
„Am hotărât să publicăm unele din lucrările deosebite şi am început cu lucrarea «Grănicerii bănăţeni şi Comunitatea de avere», scrisă de dr. Antoniu Marchescu, în perioada anilor 1830-1840, şi apărută în anul 1841 la Editura Diecezana din Caransebeş. Suntem de părere că această lucrare, care de fapt cuprinde o perioadă destul de lungă din istoria Banatului, aşa cum scrie autorul, după luptele de la Mohacs şi până în jurul anului 1940, este o sinteză deosebită care scoate în evidenţă în primul rând păstrarea identităţii româneşti într-o perioadă istorică când aceste ţinuturi nu au făcut parte politic şi juridic din România. Este foarte important de menţionat acest lucru pentru cei care cunosc mai puţin istoria acestor meleaguri şi de aceea considerăm că este o reuşită această acţiune a reeditării”, a declarat academicianul Păun Ion Otiman. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române, la eveniment a luat parte şi pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.
„Această carte de foarte mare importanţă pentru cunoaşterea istoriei graniţei militare bănăţene face parte dintr-un proiect amplu al filialei locale a Academiei Române, proiect prin care se urmăreşte punerea în valoare a unor lucrări de referinţă pentru cunoaşterea istoriei românilor bănăţeni şi a vieţii comunităţilor româneşti din această parte de ţară. Cartea scrisă de avocatul Antoniu Marchescu este extrem de bogată în informaţii despre înfiinţarea regimentelor de graniţă de altădată, amintind şi de aspectele juridice legate de funcţionarea acestora. Totodată, subliniază contribuţia românilor bănăţeni, inclusiv a clericilor, a preoţilor ortodocşi la dezvoltarea structurală a acestei comunităţi de avere, la apărarea drepturilor pe care le aveau grănicerii bănăţeni la promovarea instituţiilor şcolare. În acest sens trebuie amintit aportul preotului George Tătucu, care nu a ezitat să intenteze un proces pentru apărarea drepturilor conferite prin legi speciale românilor din această parte de ţară. Personalităţile importante care au făcut parte din «Comunitatea de avere», mai ales generalii români, au sprijinit foarte mult Episcopia Caransebeşului şi au militat pentru înfiinţarea unui liceu românesc la Caransebeş care va purta numele generalului Traian Doda”, a menţionat pr. Ionel Popescu.