Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansare de carte şi vernisaje la Dervent
Mănăstirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului organizează astăzi, 18 iulie, lansarea unui volum dedicat părintelui Arsenie Papacioc, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc trei ani, şi două vernisaje, unul dedicat regretatului duhovnic de la Mănăstirea Techirghiol, iar al doilea, expoziţiei cu lucrările realizate în cadrul Taberei internaţionale de creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină“.
În semn de recunoştinţă faţă de marele duhovnic de la malul Mării Negre, părintele Arsenie Papacioc, mănăstirea constănţeană Dervent, în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), organizează lansarea volumului „Am înţeles rostul meu. Părintele Arsenie în dosarele Securităţii“. De asemenea, este organizată o expoziţie de fotografie şi documente din Fototeca Ortodoxiei Româneşti şi din arhiva CNSAS, intitulată: „Iubirea cu fapta: Părintele Arsenie Papacioc“, pentru a reliefa aspecte din viaţa duhovnicului de la malul mării. Potrivit Biroului de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, la aceste manifestări culturale participă Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Expoziţia poate fi vizitată până duminică, 20 iulie.
Tot astăzi, la Mănăstirea Dervent, de la ora 17:00, are loc şi vernisajul expoziţiei Taberei internaţionale de creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină“, manifestare cultural-religioasă ajunsă la a IX-a ediţie, la care au participat artişti plastici din România, Bulgaria, Turcia, Spania şi Egipt.
„Proiectul cultural al Mănăstirii Dervent, susţinut cu binecuvântarea şi participarea Arhiepiscopiei Tomisului şi iniţiat în anul 2006, şi-a conturat în timp o personalitate specială graţie celor care l-au început, pe parcurs aflându-şi modalităţi noi de exprimare. Toate acestea au însemnat timp şi acumulări, experienţe şi trăiri, capabile să adune la un loc artişti şi monahi, critici de artă şi arheologi, istorici şi pelerini, studenţi şi reporteri sau simpli privitori la tot ceea ce se petrece în ambianţa mănăstirii. Întâlnirea cu spaţiul Dobrogei, propunere capitală a Mănăstirii Dervent, întâlnirea cu o istorie profundă, ale cărei semnificaţii continuă parcă mai mult ca niciodată să intereseze şi să uimească, a produs în tot acest timp modificări ale percepţiei, ajustări ale atitudinii artistice şi chiar regândirea semnului vizual, situaţie pe care o regăsim deseori în lucrările aflate deja în colecţia de artă contemporană“, a precizat criticul de artă Alice Dinculescu, din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Tabăra internaţională de creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină“ s-a desfăşurat în perioada 7-18 iulie în incinta Aşezământului monahal de la Dervent. Mănăstirea Dervent se află în comuna constănţeană Lipniţa.