De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lansare lucrări de artă eclesială
Editura „Cuvântul Vieții”, a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, a organizat miercuri, 20 decembrie, în Sala „Conon Mitropolitul” a Bibliotecii Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, un eveniment cultural dedicat artei bisericești. Au fost lansate volumele: „Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul: tradiție și modernitate în arta brâncovenească”, de Cristina Cojocaru și Elisabeta Negrău; și „Iconostase din București. Secolele XVII-XIX”, de Cristina Cojocaru, Elisabeta Negrău, monahia Atanasia Văetiși și Sultana‐Ruxandra Polizu.
La eveniment au participat: PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; acad. Răzvan Theodorescu; dr. Tereza Sinigalia, prof. dr. Dan Mohanu, lect. dr. Ștefan Ionescu‐Berechet, preoți și iubitori ai artei bisericești. Autoarele celor două volume au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Diploma de onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
„A fost un proiect deosebit de ambițios, ocazionat de canonizarea din acest an a lui Pârvu Mutu Zugravul. Sarcina noastră a fost de a pune în pagină pentru iubitorii de artă monumentele pictate de Pârvu Mutu și, cu această ocazie, am încercat să facem și o mică cercetare, întrucât unele aspecte privitoare la viața și opera acestui zugrav de la sfârșitul veacului al 17-lea nu erau încă bine lămurite. Acest volum doar a deschis calea și altor cercetări, care sperăm că vor continua”, a spus autoarea Cristina Cojocaru.
„Lansarea celor două volume de artă este un moment important în activitatea editorială a sectorului nostru, în cadrul căruia își desfășoară activitatea Editura «Cuvântul Vieții», întrucât cele două lucrări au menirea de a aduce în atenția preoților și credincioșilor valoarea și frumusețea artei noastre bisericești”, a precizat pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, consilier eparhial al Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Evenimentul se încadrează în manifestările dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.