Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansarea cărții „Lumea din cuvinte”
La Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București a avut loc, joi-seară, lansarea unui nou volum din Colecția Media Christiana, Seria Lumina: „Lumea din cuvinte”, reportaje publicate în Ziarul Lumina, scrise de Dumitru Manolache, jurnalist la Publicațiile LUMINA ale Patriarhiei Române.
Reportajele scrise de jurnalistul Dumitru Manolache pentru paginile cotidianului „Ziarul Lumina” și ale săptămânalului „Lumina de Duminică” au văzut de curând lumina tiparului sub forma unei cărți. Lansarea volumului „Lumea din cuvinte”, apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, a fost o pledoarie pentru valoarea incontestabilă a tezaurului istoric și uman pe care România îl are, dar și pentru dăinuirea tipăriturii, a cărții ca formă propice și sigură prin care se transmit idei, valori, învățăminte, sentimente și trăiri. Evenimentul lansării volumului a fost moderat de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA, care a spus că reportajele din această carte constituie o lectură personală a autorului asupra lumii. „În carte, reportajele nu sunt pierdute între articole din ziar cu tematici multe și sensibilități și imagini diferite, ci sunt acum concentrate pe o idee. Văd că autorul cărții nu este un om numai al sesizării esențialului din efemer, ci este în același timp un spirit organizat, care își rânduiește bine creațiile și apoi știe să își vândă bine marfa”, a spus părintele Nicolae Dascălu.
Jurnalistul și scriitorul Ștefan Mitroi a arătat că volumul descoperă trecutul și istoria unor locuri mai puțin cunoscute și aduce o îmbogățire a memoriei și conștiinței colective. „Am aflat lucruri pe care nu le știam, și mi-a fost rușine că nu le știu, pentru că în mod normal ele trebuie să fie un fel de abecedar al sufletului nostru. Trecem pe lângă bisericuțe, schituri și mănăstiri fără să știm ce este înlăuntrul lor, fără să ne dăm seama ce grămadă de veacuri este acolo, ce frumusețe este îngrămădită între niște pereți pe care îi vedem muceziți de afară, fără să ne apropiem urechea de o ușă voievodală”, a spus scriitorul Ștefan Mitroi. Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a spus că volumul împărțit în trei secțiuni prezintă un univers interesant, care palpită în jurul bisericilor și mănăstirilor, în jurul oamenilor cu credință de la sate și orașe, și al unor povești inedite și inaccesibile tuturor. „Prin aceste reportaje domnia sa are darul de a eterniza imaginile unor oameni care s-ar fi pierdut fără această inspirată inițiativă de a le descrie în universul alcătuit din cuvinte. Regăsim chipuri de părinți, oameni care se ostenesc, frați obișnuiți de-ai noștri. Aici vedem că oamenii smeriți, obișnuiți, uneori neînsemnați, devin personaje-cheie în povești și întâmplări”, a spus Preasfinția Sa. În continuare au luat cuvântul și unii dintre invitații speciali la acest eveniment. La final, jurnalistul Dumitru Manolache a mulțumit celor care au contribuit al apariția volumului, colegilor și cunoscuților și a spus că această carte este ca de la un prieten către prieteni.
La eveniment au participat jurnaliști din presa bisericească și din presa laică, prieteni, cunoscuți și rude ale autorului volumului.