La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Lansarea Enciclopediei teologice „Theotokos” în Capitală
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a găzduit miercuri, 6 martie, lansarea volumului „Theotokos. Enciclopedie teologică”, elaborat de prof. univ. dr. Remus Rus, specialist în Istoria religiilor, fost cadru didactic al unității de învățământ teologic superior din Capitală, împreună cu părintele dr. Adrian Cazacu, apărut în anul 2023 la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La evenimentul moderat de părintele conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, decanul facultății bucureștene, a participat și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Întâlnirea a debutat cu cuvântul de bun-venit adresat de părintele Gheorghe Holbea, care l-a prezentat pe autorul principal al lucrării, cunoscutul profesor universitar Remus Rus, evidențiind coordonatele principale ale activității sale didactice, publicistice, dar și ca reprezentant al Patriarhiei Române în numeroase delegații și întruniri internaționale.
În continuare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care semnează prefața volumului lansat, a adresat un cuvânt de felicitare autorilor lucrării, subliniind motivele pentru care recomandă tuturor teologilor parcurgerea acestui volum. „Acest dicționar teologic închinat Maicii Domnului conține în cele peste 650 de pagini o multitudine de subiecte, precum istoria formării și dezvoltării mariologiei ortodoxe. Găsim apoi în această lucrare mici portrete ale unor sfinți autori de omilii, de predici sau de scrieri teologice, dar nu este vorba doar despre o schiță biografică. Ajutorul cel mai important oferit de acest dicționar studentului sau teologului care are de alcătuit o lucrare în domeniul mariologiei este sinteza din cea de-a doua parte a acestor articole a modului în care respectivul scriitor bisericesc sau Părinte al Bisericii a transmis învățătura despre Maica Domnului. Această enciclopedie nu este o lucrare care tratează subiectul doar din perspectiva unui istoric al religiilor, ci găsim aici subiecte aproape din toate ramurile teologiei”, a spus Preasfinția Sa.
La rândul său, profesorul Remus Rus a rostit un cuvânt de recunoştinţă față de colaboratorii săi în elaborarea acestei lucrări, amintind și de imboldul care l-a determinat să înceapă acest demers de cercetare. „Maica Domnului nu este doar a creștinilor, nu este doar un fenomen strict creștin, ci este altceva. De aceea, veți găsi aici și un articol despre Sfânta Fecioară Maria în islam, pe care l-am tratat în așa fel încât să poată fi conștientizată importanța ei în islam, modul în care mahomedanii au cinstit-o, deși nu o mai cinstesc în prezent din cauza unor motive politice. Din același motiv, în Predoslovia acestei lucrări am făcut o comparație între Maica Domnului și Patriarhul Avraam”, a spus autorul.
În încheiere, prof. Remus Rus a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în activitatea sa, celor care l-au ajutat în elaborarea lucrării și celor care i-au oferit suportul pentru editarea și tipărirea ei, precum și organizatorilor evenimentului de lansare a volumului.