La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Lansarea Îndrumătorului Pastoral al Episcopiei Tulcii
Marți, 16 octombrie 2018, în Biblioteca „Ion Creangă” a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea a avut loc lansarea Îndrumătorului Pastoral al Episcopiei Tulcii pe anul 2018, care conține 468 de pagini.
Anul acesta, Îndrumătorul Pastoral împlineşte 10 ani de la apariția primului număr, înregistrând an de an progrese atât în ceea ce privește calitatea și cantitatea de informații, diversitatea temelor abordate, cât și lărgirea cercului de colaboratori.
Cele 6 rubrici permanente - Cronica bisericească, Evenimente, Biserica în actualitate, Viața pastoral-misionară, Pagini de istorie și cultură și Tabel statistic - prezintă în articole de ținută științifică aspectele vieții religioase, spirituale și culturale din spațiul nord dobrogean și național și internațional.
În volum semnează materiale clerici și mireni tulceni, dar și din țară și din străinătate, fiind conceput drept un spaţiu al întâlnirii spirituale și interdisciplinare, un punct comun, convergent în misiunea culturală a Bisericii în lumea de astăzi.
În paginile Îndrumătorului Pastoral, un spațiu generos a fost alocat Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, precum și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România.
La eveniment au luat parte Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, consilieri și ostenitori de la Centrul eparhial, preoți din municipiul Tulcea, scriitori, profesori, istorici și elevi de la Seminarul Teologic din Tulcea.
Au luat cuvântul ierarhul locului, dr. Nicolae Georgescu, dr. Victor Baumann, Dan Arhire, Mircea Marcel Petcu, președintele Asociației „Aegyssus” a scriitorilor tulceni, dr. Lăcrămioara Manea, dr. Ligia Dima, manager interimar al Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea, prof. Mihai Marinache, precum și alți semnatari ai materialelor din volum.
Acțiunea se înscrie în programul manifestărilor culturale organizate de către Episcopia Tulcii în 2018.