Credincioșii Parohiei Buda din județul Buzău au primit duminică, 24 noiembrie, binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie
Lansarea monografiei localităţii şi parohiei sibiene Jina
În după-masa zilei de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a avut loc, în noua sală de festivităţi a localităţii şi parohiei sibiene Jina din Protopopiatul Sălişte, lansarea unei lucrări monografice.
Evenimentul a avut loc în prezenţa a numeroşi oaspeţi, între care Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, delegat al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, părintele academician Mircea Păcurariu, prof. dr. Ioan Bogdan, fost preşedinte al Curţii de Conturi, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi dr. Emanuel Tăvală, directorul Editurii Andreiana şi al Tipografiei Şaguniana, ale Mitropoliei Ardealului, unde a fost editată şi tipărită lucrarea.
Situată în partea de sud-vest a judeţului Sibiu, comuna Jina încheie salba celor 17 localităţi care alcătuiesc cunoscuta zonă denumită „Mărginimea Sibiului“, fiind localitatea situată la cea mai mare altitudine dintre toate, aşezată, asemenea Romei, pe şapte coline, astfel că nu poate fi văzută de pe nici o înălţime din jur în totalitatea ei. Jina se dovedeşte a fi una dintre cele mai pitoreşti comune de munte din ţară, datorită priveliştilor oferite de Carpaţii Meridionali văzuţi dinspre sud-vest şi de Munţii Apuseni şi Podişul Transilvaniei dinspre nord.
„O istorie de sate şi preoţi“
Cu toate că este o localitate cu o istorie îndelungată ea nu s-a bucurat până acum de o lucrare tipărită care să cuprindă istoria acestor locuri din Ardeal, caracterizate de Nicolae Iorga ca fiind „o istorie de sate şi preoţi“.
Iniţiativa scrierii unei monografii a aparţinut parohului Pavel Oltean, preotul cu cea mai lungă păstorire din istoria Parohiei Jina, acesta slujind la altar încă din toamna anului 1976. Părintele Pavel a fost sprijinit în scrierea cărţii de către prof. Dorin Bogdănel, fiu al satului, şi de către părintele profesor Vasile Oltean de la Braşov.
După rostirea unui cuvânt de binecuvântare de către PS Episcop Andrei Făgărăşanul, a luat cuvântul părintele academician Mircea Păcurariu, care a prezentat personalităţile care au marcat istoria ecleziastică şi civilă a Jinei, creionând pentru numeroşii participanţi figurile lui Naum Râmniceanu, a asesorului consistorial Constantin Stejar sau figura credinciosului Constantin Petric, care a luptat alături de ceilalţi sfinţi ai Mărginimii Sibiului pentru apărarea credinţei strămoşeşti.
În continuare a vorbit dr. Emanuel Tăvală, directorul Editurii Andreiana şi Tipografiei Şaguniana, ale Mitropoliei Ardealului, care a prezentat importanţa întocmirii acestei monografii în contextul în care, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va fi iniţiat curând proiectul de realizare a monografiilor tuturor parohiilor din Patriarhia Română. În acest context, Parohia Jina este pregătită, istoricul parohiei ocupând un spaţiu foarte generos în prezentul volum. Totodată a fost subliniată importanţa unei asemenea cărţi pentru conştientizarea fiecărei comunităţi în ceea ce priveşte istoria, cultura, tradiţiile şi personalităţile care au existat pe acele meleaguri de-a lungul vremii.
Lucrare închinată credincioşilor
Istoria localităţii Jina îl transpune pe cititor într-o lume de basm, cu episoade în care la Jina au descins regi şi regine, localitatea fiind în apropierea drumului regelui, actuala Transalpina, sau cu episoade în care edificarea bisericii numite „Catedrala munţilor“ se aseamănă foarte mult cu istoria meşterului Manole şi a mănăstirii de la Curtea de Argeş.
Autorii lucrării au prezentat istoria scrierii acestei lucrări, iar parohul Pavel Oltean a dedicat această lucrare credincioşilor pe care i-a păstorit în aproape patru decenii de activitate. Cuvinte de apreciere au fost rostite şi de Petru Damian, protopopul Săliştei, de prof. dr. Ioan Bogdan şi de primarul localităţii Jina, Iancu Beschiu.
În încheiere, PS Andrei Făgărăşanul a subliniat importanţa acestei lucrări pentru identitatea religioasă şi naţională a fiecărei comunităţi de credincioşi, mai ales din această zonă a Mărginimii Sibiului, care de-a lungul vremurilor a ordăslit atâţia sfinţi. Totodată, ierarhul a subliniat importanţa mănăstirii din apropierea localităţii Jina, care a fost ridicată la iniţiativa maicii Tecla (Maria Streulea), fiică a satului, după 1990 şi care astăzi joacă un rol important în viaţa credincioşilor din zonă şi nu numai. Volumul s-a bucurat de o bună receptare în rândul locuitorilor din Jina încă de la lansarea sa, această lucrare fiind, după cum o caracteriza chiar pr. Dumitru Pamfiloiu, ca şi „Cartea de aur“ a localităţii, pe care localnicii au dorit să o aibă fiecare în casa sa.