La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Lansarea Strategiei mitropolitane „Educația pentru viață” în orașul Bacău
Reprezentanții departamentelor Pro-Vita din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au reunit joi, 2 septembrie 2021, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Așezământul social-filantropic „Mitrovița” al parohiei băcăuane „Sfântul Mucenic Dumitru”, pentru lansarea și dezbaterea Strategiei mitropolitane „Educația pentru viață”.
Treizeci şi cinci de reprezentanți ai eparhiilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, inspectori școlari la disciplina religie, coordonatori ai asociațiilor de părinți pentru ora de religie, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației și ai mediului academic s-au reunit pentru a analiza și completa Strategia mitropolitană „Educația pentru viață”, elaborată de părintele Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și părintele Dragoș Bălinișteanu, referent în cadrul Departamentului Pro-Vita al Arhiepiscopiei Iașilor.
Evenimentul a început cu o slujbă de mulțumire oficiată în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Biserica „Sfântul Dumitru” din cartierul Narcisa al municipiului Bacău. După acest moment liturgic, participanții s-au deplasat la Așezământul social-filantropic „Mitrovița” al parohiei băcăuane, unde au ascultat cuvântul de bun venit și apreciere al chiriarhului locului.
După sesiunea de cunoaștere, pr. Ilarion Mâță a realizat prezentarea generală a Strategiei mitropolitane „Educația pentru viață”, iar pr. Dragoș Bălinișteanu a introdus tema legată de disciplinele opționale.
Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, a dezvoltat subiectul legat de cele trei materii opționale din curriculă: „Adolescența și autocunoașterea” (clasele IX-XII), „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (de la clasa pregătitoare - clasa a VIII-a) și „Mai întâi caracterul”.
Au urmat sesiunea de completare a activităților din cadrul strategiei și împărțirea interdisciplinară pe grupe de lucru a tuturor participanților, în vederea completării strategiei Pro-Vita a Mitropoliei Moldovei. Pentru ca această strategie să fie una aplicabilă, reprezentanții eparhiilor au fost rugați să își personalizeze fiecare strategie la nivel de eparhie, după modelul și recomandările din strategia mitropolitană, deja însușită, propunând și un calendar de activități pentru perioada septembrie 2021- septembrie 2022.
La final, participanții au primit din partea organizatorilor mape de lucru, cu modele pentru înființarea de centre de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, oferind posibilitatea perspectivei schimbului de bune practici ale specialiștilor prezenți.