Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansarea volumului „Însemnări din pridvor”
La Biblioteca Naţională a României din Bucureşti a avut loc, joi seara, lansarea cărţii „Însemnări din pridvor. Lumini din Ziarul Lumina”, semnată de Daniela Şontică, redactor-şef al cotidianului „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române. Cartea a apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, în colecţia „Media Christiana”, Seria „Lumina”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, format din colegi de la Publicaţiile „Lumina”, de la Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române, colegi jurnalişti din presa laică românească, precum şi prieteni şi apropiaţi ai Danielei Şontică. Festivitatea de lansare a fost moderată de Dumitru Manolache, scriitor şi jurnalist la „Ziarul Lumina”. Au vorbit părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor „Lumina” şi coordonatorul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, coordonatorul Biroului de presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române, jurnalistul Remus Rădulescu de la Radio România Actualităţi şi autoarea volumului, Daniela Şontică.
Lucrarea „Însemnări din pridvor” constituie o antologie de editoriale şi alte texte publicate în cotidianul „Ziarul Lumina” şi în săptămânalul „Lumina de Duminică”. „Editorialele nu sunt doar simple însemnări; unele sunt cugetări, altele sunt sentinţe, dar ceea ce apreciez eu personal la un jurnalist care lucrează pentru un ziar al Bisericii şi are şi experienţa jurnalismului laic este cuminţenia cu care sesizează anumite probleme delicate din viaţa socială şi bisericească uneori. Aş mai sublinia de asemenea sinceritatea expresiei şi curajul mărturisirii care transpar din editorialele Danielei Şontică”, a spus părintele Nicolae Dascălu. „Marele câştig al editorialelor Danielei Şontică este acela că i-a făcut pe cei care le-au citit să înţeleagă legătura dintre credinţă şi viaţă. Credinţa noastră nu este o teorie, nu este o ideologie, ci este strâns legată de viaţa noastră de zi cu zi; de aceea, noi vorbim de legătura indisolubilă care este între credinţă şi viaţă, între credinţă şi fapte, între credinţă şi acţiune”, a spus părintele Constantin Stoica. „La Daniela Şontică am găsit o manieră delicată de a scrie, sensibilă, care cred că vine dintr-o grijă pentru cel despre şi pentru care scrie. Până la urmă omul, cu toate ale lui, este personajul principal al acestei cărţi în diferite ipostaze ale vieţii”, a arătat Remus Rădulescu.
La sfârşit, autoarea cărţii a mulţumit celor prezenţi, precum şi persoanelor care au ajutat la publicarea cărţii, mărturisind că cea mai mare mulţumire pe care o poate avea este să ştie că această carte este citită.