Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Laudă de seară adusă Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ la Paraclisul Catedralei Naţionale
În seara zilei de 4 august, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost săvârşită rânduiala Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, care s‑a nevoit în pustiul Hozevei din Ţara Sfântă la mijlocul secolului trecut. La finalul slujbei, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat aspecte din viaţa şi nevoinţa sfântului pomenit.
În fiecare an, la 5 august, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unuia dintre cei mai cunoscuţi nevoitori din rândul fiilor săi, Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, numit şi „Hozevitul”, după numele pustiei din Ţara Sfântă unde s‑a nevoit în a doua parte a vieţii sale. Mulţi credincioşi şi pelerini s‑au adunat la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru a‑i aduce laudă la ceas de seară acestui sfânt nevoitor român. Bucuria lor a fost sporită de aşezarea spre închinare, într‑un loc special amenajat din apropierea Altarului de vară al sfântului lăcaş, a raclei care adăposteşte un fragment din cinstitele sale moaşte şi epitrahilul pe care sfântul l‑a purtat în timpul vieţii. Aceste odoare duhovniceşti de mare preţ au fost dăruite de către Preafericitul Părinte Teofil al 3‑lea, Patriarhul Ierusalimului, Întâistătătorului Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia sfinţirii Altarului Catedralei Naţionale, în anul 2018.
În continuare, rânduiala Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Patriarhiei, părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal, părintele Codruţ Marian Toader, inspector eparhial, precum şi alţi slujitori ai Paraclisului Catedralei Naţionale.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat mai multe aspecte ale vieţii şi nevoinţei Sfântului Ioan Iacob, arătând că, în ciuda faptului că a rămas orfan la vârstă fragedă, dorul după nevoinţa duhovnicească, dorul după Dumnezeu şi Maica Domnului l‑au condus mai întâi la Mănăstirea Neamţ, apoi în Ţara Sfântă, unde s‑a nevoit ca un adevărat următor al sfinţilor săi ocrotitori: Prorocul Ilie Tesviteanul şi Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. De asemenea, părintele Paisie Teodorescu a subliniat faptul că, prin nevoinţele sale în afara graniţelor ţării, el s‑a dovedit un mare ocrotitor şi grabnic ajutător al românilor din diasporă, motiv pentru care a fost ales între cei trei sfinţi ale căror chipuri sunt pictate în icoana Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, alături de Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Dionisie Exiguul.
Credincioşii care au participat la sfânta slujbă au primit la sfârşit iconiţe cu chipul Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ şi pacheţele cu litie.