De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ la Paraclisul Catedralei Naţionale
Unul dintre cei mai cunoscuţi cuvioși români ai secolului al 20-lea, Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, care s-a nevoit în ultima parte a vieţii sale în pustiul Hozevei din Ţara Sfântă, a fost cinstit cu evlavie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti. În ziua sa de pomenire, joi, 5 august, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat anumite aspecte din viaţa şi nevoinţa marelui sihastru român.
Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ a adunat în ziua sa de pomenire credincioşi şi pelerini la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, unde, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost aşezată spre închinare racla care adăposteşte un fragment din cinstitele sale moaşte şi un epitrahil pe care sfântul l-a purtat în timpul vieţii.
În ajun, miercuri, 4 august, după ce racla a fost aşezată spre închinare lângă Altarul de vară al sfântului lăcaş, un sobor de slujitori a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia.
Joi, 5 august, în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, în mijlocul credincioşilor şi al pelerinilor care au venit să se închine la cinstitele sale moaşte, s-a aflat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat nevoinţele duhovniceşti ale Sfântului Cuvios pomenit, atât din timpul şederii sale la Mănăstirea Neamţ, cât şi din pustia Hozevei, arătând faptul că una dintre preocupările sale de căpătâi a fost ajutorarea aproapelui.
„La Mănăstirea Neamţ erau câteva sute de călugări, iar aceştia, în înţelepciunea lor, i-au rânduit mai multe ascultări. Prima privea biblioteca mănăstirii şi alta îngrijirea bolnavilor. Biblioteca mănăstirii număra foarte multe cărţi şi manuscrise. Pe toate le-a văzut Sfântul Ioan Iacob şi, chiar dacă nu a avut timpul necesar pentru a le parcurge, cel puţin pe principalele le-a citit sau le-a recomandat şi altora. Când era novice la mănăstire, printre cei care au căutat la el sfat, îndrumare şi cărţi bune de lecturat s-a aflat şi fratele Constantin Ilie, viitorul cunoscut arhimandrit Cleopa, care a dat ulterior mărturie de iubirea sfântului pentru biblioteca mănăstirii şi cărţile pe care le adăpostea. De asemenea, Sfântul Cuvios a manifestat o deosebită atenţie pentru omul aflat în suferinţă. Pe lângă ascultarea de bibliotecar şi profesor la şcoala monahală, călugărul Ioan Iacob a fost şi ucenic al celui care îngrijea bolnavii din bolniţă. Şi în pustiul Hozevei s-a preocupat în mod deosebit de cei bolnavi. Acelaşi lucru l-a făcut şi în lagărul de concentrare de pe Muntele Eleonului, unde a fost obligat să rămână o perioadă scurtă de timp. Grija lui pentru bolnavi a izvorât din conştiinţa că cei care fac astfel de fapte Îi slujesc lui Dumnezeu mai deplin”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Ioan Iacob este un model de urmat şi ajutător al românilor din afara graniţelor: „Sărbătoarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob este sărbătoarea românilor de pretutindeni. El este un sfânt român reprezentativ care şi-a trăit o parte a vieţii în străinătate, dar a înţeles că tot pământul este al Domnului. El îi îndeamnă pe fraţii pribegi ai României să nu uite că sunt români şi creştini. Îi îndeamnă pe cei plecaţi departe de ţara în care s-au născut să îşi păstreze credinţa şi identitatea, să nu uite de tradiţiile sfinte ale neamului lor. De aceea, cel puţin în ultimii ani, cei mai mulţi dintre pelerinii care vizitează pustiul Hozevei sunt români, mai mult decât grecii, decât creştinii arabi, arătând prin aceasta dragostea românilor pentru sfinţi şi pentru nevoinţele lor”.
După Vohodul Mare, urmând rânduiala tradiţională, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a prohirisit întru preot pe diaconul Silviu-Andrei Neacşu, pe seama bisericii cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” şi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a Parohiei „Sfinţii Voievozi” din cadrul Protopopiatului Ploieşti Nord. În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a amintit faptul că părintele Silviu-Andrei Neacşu a fost ostenitor în cadrul Agenţiei de Pelerinaje BASILICA Travel, fiind ghid pentru aproximativ 100 de grupuri de pelerini care au vizitat Ţara Sfântă şi locurile unde s-a nevoit Sfântul Ioan Iacob, în a cărui zi de pomenire s-a învrednicit a primi harul preoţiei.
Credincioşii şi pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie au primit la sfârşit pacheţele cu anaforă şi iconiţe cu chipul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ.