Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Lauri pentru Corala „Melos“ a Arhiepiscopiei Timişoarei
În perioada 22-26 august, a avut loc ediţia a VI-a a Festivalului coral de la Ohrid, Macedonia, unde au fost prezente aproape şaizeci de formaţii, din şaptesprezece ţări. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, la eveniment a participat şi Corala „Melos“ a Centrului eparhial din Timişoara, condusă de pr. Nicolae Belean, care a obţinut premiul III şi un premiu special pentru interpretarea piesei populare macedonene „Aj sto mi e milo“, aparţinând compozitorului Tomislav Zografski.
Majoritare au fost corurile din zona slavă a Europei - Polonia, Bulgaria, Rusia, Serbia, Croaţia, Cehia, Macedonia -, însă au putut fi ascultate şi coruri din Turcia, Belgia sau chiar din îndepărtata Suedie. Toate, formaţii de cea mai bună calitate şi de o mare varietate: coruri de copii, de tineret sau de voci mature, coruri de amatori, dar şi de profesionişti, coruri de voci feminine, bărbăteşti sau mixte.
Astfel, timp de câteva zile, Ohridul a fost capitala europeană a bucuriei de a cânta. Străduţele pietruite şi înguste, bisericile vechi de veacuri, malul lacului bătrân au răsunat în acordurile vocilor celor peste o mie de corişti veniţi la Ohrid pentru a împărtăşi această bucurie. Totul s-a desfăşurat sub semnul calităţii fără de cusur - de la muzica ce a putut fi ascultată în festival la prezenţa scenică a corurilor sau la profesionalismul membrilor juriului - nume sonore ale cântului coral, între care amintim pe maestrul Voicu Popescu, dirijorul Corului Madrigal.
Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără implicarea până la dăruire a dirijorului Aleksandar Dimoski, iniţiatorul festivalului şi împătimit al cântului coral.
„Formaţia corală «Melos» a luat fiinţă în urmă cu doi ani şi este alcătuită din foşti studenţi care au fost componenţi ai corului Facultăţii de Teologie din Timişoara. Cu ei am obţinut medalia de argint la Roma - Vatican în anul 1995, de două ori în doi ani consecutivi, şi premiul I la Barcelona în anul 1998. Cei 20 de membri ai corului, majoritatea profesori de religie, preoţi şi diaconi, cadre medicale, dar şi cadre universitare, duc mai departe performanţele obţinute de corul studenţilor de atunci «Melos» şi care au venit să cânte în această formaţie doar din dragoste pentru muzică. În acest fel am ajuns la Ohrid şi am participat la acest festival-concurs, unde am ajuns prin forţele proprii. La concurs au participat peste 23 de formaţii corale, profesioniste şi de amatori. Repertoriul nostru a constat din piese religioase, folclorice, dar şi muzică clasică, din care am alcătuit un buchet de cinci piese pentru a ne putea încadra în intervalul de 15 minute alocat fiecărei formaţii concurente. Cu aceste piese am obţinut locul III şi premiul special pentru interpretarea piesei populare macedonene «Aj sto mi e milo». Ne bucurăm că am adus cinste Arhiepiscopiei Timişoarei şi sperăm să avem puterea şi posibilitatea să participăm şi la alte concursuri pe viitor“, ne-a declarat pr. Nicolae Belean, dirijorul Corului „Melos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Ohrid - gazda celui mai important festival de interpretare corală din zona Balcanilor
Ohrid este aşezat pe malul lacului Ohrida şi cuibărit la poalele muntelui Galicica. Trecut în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Ohrid este, cu siguranţă, una dintre bijuteriile Macedoniei, impresionând nu doar prin istoria sa, ci şi prin frumuseţea deosebită a aşezării. Oraş născut în Antichitate, din timpul căreia a rămas un teatru antic, capitală timp de mai multe decenii, în jurul anului 1000, a Ţaratului şi a Patriarhatului bulgar, Ohrid este unul dintre cele mai vechi centre ale ortodoxiei europene, care, cu aproape cinci secole în urmă, deţinea în administrare eparhii de la sud şi de la nord de Dunăre, inclusiv din Valahia şi Moldova. Este locul unde, acum câteva sute de ani, la Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta, închinată Maicii Domnului, s-a închinoviat însuşi Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş. Cu secole în urmă a fost considerat un adevărat „Ierusalim al ortodoxiei“, unde credinţa i-a făcut pe locuitori să construiască 365 de biserici - câte una pentru fiecare zi a anului... şi unde, în secolul al IX-lea, Sfântul Clement de Ohrid, patronul oraşului, om de litere şi compozitor de muzică religioasă, demn urmaş al călugărilor cărturari şi învăţători Kiril şi Metodiu, a înfiinţat prima universitate a slavilor şi una dintre primele universităţi din Europa. (Pr. Adrian Floca)