Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Lectura Canonului, un îndemn de a cerceta Scripturile
În a doua zi a Postului Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit la Catedrala patriarhală slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia a fost citită a doua parte a Canonului de pocăinţă alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul.
Marţi seara, numeroşi credincioşi din Capitală au participat la slujba Pavecerniţei Mari şi au ascultat cu evlavie a doua parte a Canonului de pocăinţă, care se citeşte pe fragmente în primele patru zile ale Postului Mare şi integral în miercurea săptămânii a V-a din acest post.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei Pavecerniţei Mari, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a arătat că Sfântul Andrei Criteanul, Episcopul Gortinei (Creta), aduce înaintea credincioşilor un nor de mărturii, o mulţime de icoane şi de chipuri de drepţi şi de păcătoşi din Vechiul şi din Noul Testament, pentru a ne îndemna să urmăm pilda vieţii lor virtuoase şi să ne îndepărtăm de lucrurile păcătoase. „Pe parcursul întregii părţi a Canonului din seara aceasta, am văzut că numărul personalităţilor sfinte invocate de Sfântul Andrei Criteanul îl întrece pe cel al persoanelor păcătoase. Este adus aici şi exemplul lui Iov, cel pentru care gunoiul a devenit palat şi rănile mărgăritare. Astfel, Iov ne este prezentat ca un exemplu de bărbăţie duhovnicească şi de răbdare în încercările şi ispitele vieţii. Este dat ca exemplu Moise, care şi-a petrecut viaţa în curăţie şi în sfinţenie şi iubind pustiul, învrednicindu-se să vorbească cu Dumnezeu Creatorul. Foarte interesant este ceea ce a vrut să ne sugereze nouă Sfântul Andrei Criteanul prin icoana lui Iosua Navi, urmaşul lui Moise la conducerea poporului evreu. Iosua, apropiindu-se de ţinutul Canaanului, ţara făgăduinţei, a trimis iscoade să vadă cum este această ţară. Astfel suntem îndemnaţi şi noi să cercetăm cum este pământul făgăduinţei. Pentru noi, creştinii, Noul Israel, pământul făgăduinţei, este Împărăţia cerurilor. Dacă vrem să vedem ce înseamnă viaţa veşnică, şi noi, asemenea lui Iosua Navi, trebuie să cercetăm, şi la îndemână avem Sfintele Scripturi. Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o trimitere, este un îndemn la a citi cuvintele Sfintei Scripturi, ştiind că acolo vom găsi atâtea pilde, care ne vor încuraja, ne vor însoţi şi ne vor întări în drumul nostru spre lupta care ne stă înainte. Mântuitorul Hristos Însuşi ne-a îndemnat să cercetăm Scripturile, socotind că în ele avem viaţă veşnică“, a explicat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În continuare, Preasfinţia Sa a arătat că Sfântul Andrei Criteanul, când a alcătuit Canonul de pocăinţă, a avut în vedere şi o anumită slăbire a interesului credincioşilor din prima parte a secolului al VIII-lea pentru citirea Sfintelor Scripturi. „De aceea, lectura Canonului este un îndemn de a cerceta Scripturile, aducând înaintea sufletului nostru pe toţi cei din Legea Veche şi din Legea Nouă, pentru a urma faptele cele iubite de Dumnezeu“, a spus Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul.