De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Libertatea credinţei în Dumnezeu, dincolo de gratii”
Parohia Viziru de Jos din județul Brăila a demarat un nou proiect, intitulat „Libertatea credinţei în Dumnezeu, dincolo de gratii”. Tinerii din parohia brăileană care au participat la tabăra „Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti” au organizat acțiuni comune cu semenii lor aflați la Penitenciarul de minori şi tineri de la Tichileşti, județul Brăila.
În contextul anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Arhiepiscopia Dunării de Jos a iniţiat, coordonat şi desfăşurat ample programe liturgice, ştiinţifice, culturale, filantropice, de comunicare şi dezvoltare personală.
Unul dintre acestea a fost tabăra „Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti”, care a fost realizată, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Parohia Viziru de Jos, judeţul Brăila.
În data de 9 august, în urma unei întâlniri între chiriarhul locului cu cei 24 de tineri aflaţi în tabără, s-a născut ideea unui nou proiect, îndreptat de această dată către tinerii din Penitenciarul de minori şi tineri de la Tichileşti, Brăila, intitulat sugestiv „Libertatea credinţei în Dumnezeu, dincolo de gratii”. Proiectul a avut la bază un protocol de cooperare încheiat între Penitenciarul Tichileşti şi Parohia Viziru de Jos, în vederea realizării unui dialog între tinerii aflaţi în detenţie şi grupele de tineri care au experienţa taberelor de vară din Viziru şi care au dobândit competenţe de interacţiune socială.
Astfel, în perioada 22–25 august, 32 de tineri din penitenciar au participat zilnic la programele liturgice, atelierele de comunicare şi cunoaştere interpersonală, dar şi la activităţi sportive, creative şi recreative. Scopul acestor întâlniri l-a constituit realizarea unui echilibru între educaţia socioprofesională şi cea moral-spirituală. Programul zilnic s-a finalizat cu o agapă creştină, la care au participat tinerii din penitenciar alături de tinerii misionari din parohie.
În acelaşi timp, proiectul Şcolii de vară de la Viziru de Jos s-a constituit şi într-o acţiune de sensibilizare a opiniei publice şi de combatere a stereotipurilor privind persoanele private de libertate. Proiectul „Libertatea credinţei în Dumnezeu, dincolo de gratii” a fost posibil datorită implicării concrete a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a comisarului-şef dr. Paul Purcăroiu, director al Penitenciarului pentru minori şi tineri Tichileşti, precum și a altor persoane care au arătat dragoste față de tineri. Şcoala de vară a avut rezultate pozitive atât pentru tinerii aflaţi la finalul perioadei de detenţie, fiind un sprijin pentru reintegrarea lor socială, cât şi pentru tinerii din parohie care au primit mărturii cutremurătoare despre viaţa şi experienţa traumatizantă a perioadei de detenţie. Proiectul va continua şi în luna septembrie la Capela „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din cadrul Penitenciarului pentru minori şi tineri Tichileşti, unde va fi organizat un cor bisericesc al persoanelor private temporar de libertate.