La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Liturghia de Paşti pentru persoanele private de libertate din penitenciarul din Torino
În a treia zi de Paşti a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru deţinuţii ortodocşi aflaţi în Penitenciarul Lorusso e Cutugno din Torino.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele Lucian Roşu, protopop al Protopopiatului Piemonte I - Valle dâAosta, Centru-Nord şi paroh al Parohiei "Sfânta Cruce" - Torino 2, împreună cu părintele Gabriel Burcescu de la Parohia "Sfânta Cruce" - Torino 2, părintele Pavel Goreanu, paroh al Parohiei "Sfântul Ierarh Nicolae" - Torino 3 şi părintele diacon Eugen Bînzari de la Parohia "Sfânta Cruce" - Torino 2.
La Sfânta Liturghie au participat numeroase persoane, bărbaţi şi femei, de diferite naţionalităţi - români, italieni, croaţi, sârbi -, alături de membri ai personalului de supraveghere. Unii dintre deţinuţi s-au bucurat de Hristos Cel Înviat şi prin primirea Sfintei Împărtăşanii.
Dacă la început, la cântarea troparului Sfintelor Paşti, preoţilor şi diaconului li s-au alăturat cu sfială doar câţiva din cei prezenţi, încet-încet cântarea a început să-i cuprindă pe toţi, bărbaţi şi femei, ieşind cu căldură din sufletele tuturor ca mărturisire vie, într-un singur glas, a Învierii Mântuitorului.
În cuvântul de încheiere, părintele Lucian a mulţumit în primul rând administraţiei penitenciarului pentru susţinerea şi încrederea manifestată faţă de preoţii care vizitează săptămânal această instituţie. În cuvântul de învăţătură el le-a vorbit fraţilor din penitenciar despre însemnătatea bucuriei primite prin Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos şi a păcii pe care El o dăruieşte Apostolilor când li Se arată după Înviere: "Este important ca această bucurie, şi această pace, să o primim, să o păstrăm şi la rândul nostru să o împărtăşim altora, dând dovadă în felul acesta de faptul că suntem creştini adevăraţi".
Darul nepreţuit al Sfintei Liturghii a fost însoţit şi de alte daruri, prin care fraţii din închisoare au putut gusta din ambianţa sărbătorilor de acasă. Astfel, prin bunăvoinţa administraţiei penitenciarului, care a permis aceasta, au primit cu toţii la sfârşit pâine binecuvântată, numită Paşti în limbaj popular, şi câte un pachet cu ouă roşii şi cozonac.